НОВИНИ

Барние: Няма причина за оптимизъм за Брекзит

Главният европейски преговарящ за Брекзит предупреди европейските законодатели в четвъртък, че няма причина за оптимизъм, че Брюксел и Лондон ще постигнат съгласие за развод.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:44, 12.09.2019
Чете се за: 00:35 мин.
По света
барние причина оптимизъм брекзит

Оценката си Мишел Барние Барние произнесе след като депутатите заявиха, че не може да се постигне сделка за Брекзит без ирландската предпазна клауза, която британският премиер Борис Джонсън поиска да бъде извадена от споразумението.

"Не мога обективно да ви кажа дали контактите, които осъществихме с правителството на господин Джонсън, ще доведат до споразумение между днес и средата на октомври", каза Барние пред лидерите на парламентарната група.
"Нямаме никаква причина да бъдем оптимисти“, допълни Барние.

Следващата седмица евродепутатите ще гласуват в парламента в Страсбург за предложение за потвърждаване и затвърждаване на европейската позиция за преговори - и ще поставят вината за безизходицата в преговорите твърдо отвъд Ламанша в Лондон.

"Резолюцията подчертава много ясно послание: не можете да постигнете споразумение без предпазния механизъм. Наистина не може да бъде по-ясно", заяви Давид Сасоли, председател на Европейския парламент пред журналисти в Брюксел.
"Резолюцията гласи, че ако има напускане без сделка, тогава за това изцяло носи отговорност Обединеното кралство", добави той на пресконференция след брифинга на Барние.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Марков представи в парламента книгата си за Виктор Орбан
Георги Марков представи в парламента книгата си за Виктор Орбан
Мащабната операция по възстановяването от урагана Дориан е в ход
Мащабната операция по възстановяването от урагана Дориан е в ход