НОВИНИ

Алжирец е един от атентаторите в Париж

Алжирец, пребивавал нелегално в Белгия, е ликвидираният вчера при френско-белгийска полицейска операция в Брюксел. Името му е Мохамед Белкаид. Властите усилено издирват още двама души, които са били в щурмувания апартамент в предградие на белгийската столица. Задържани са и други двама без връзка с престрелката, при която пострадаха четирима полицаи. Операцията е в рамките на разследването на нападенията в Париж през ноември. Белгия остава в трета степен на заплаха от тероризъм.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:39, 16.03.2016 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
По света
алжирец един атентаторите париж

Знаме на Ислямска държава, салафистка, ултра-консервативна ислямска литература, Калашников и 11 пълнителя за него е открила полицията в атакувания апартамент в брюкселското предградие Форе. Експлозиви не е имало. Адресът изплува при разследването на парижките атентати от ноември. Според белгийската преса службите очаквали необитаем апартамент, тъй като токът и водата били прекъснати. Влизат общо шест полицаи - четирима белгийски и двама френски.

Тиери Верц - говорител на белгийската прокуратура: При самото отваряне на вратата на апартамента срещу тях откриват огън поне двама души, въоръжени със средства за борба с безредици и автомат "Калашников". При кратката, но интензивна престрелка трима от шестимата полицаи са леко ранени, включително френска полицейска служителка.

През следващите часове от апартамента е стреляно многократно, леко ранен е още един белгийски полицай. Снайперист е ликвидирал един от заподозрените, който се опитвал да стреля с "Калашников" през прозорец на жилището.

Тиери Верц, говорител на белгийската прокуратура: Установено, че е алжирец Мохамед Белкаид, роден на 9-ти юли 1980-а. Лицето пребивава незаконно в страната, не е известен на властите с изключение на кражба през 2014-а. Други две лица с все още неустановена самоличност, които вероятно също са били в апартамента, са успели да избягали и се издирват активно.

Белгийската преса разпространи фото-робот на един от издирваните, определен като въоръжен и опасен. През изминалата нощ са извършени над 100 обиска, при един от тях е задържано подозрително лице.

Друг заподозрян е арестуван със счупен крак в местна болница, човекът, който го е придружил дотам е избягал. Връзката на двамата с престрелката се установява. В интерес на следствието белгийската прокуратура не даде повече информация, журналистически въпроси не бяха допуснати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка пролет за овощарите в Дунавския регион
Тежка пролет за овощарите в Дунавския регион
Осъдиха румънски депутат за купуване на гласове с пилета
Осъдиха румънски депутат за купуване на гласове с пилета