Въпреки отпадането на данък добавена стойност върху дарените храни може да се окаже, че те отново ще се окажат в боклука. Причината за това е, че в големите градове като Русе Българската хранителна банка няма представителства и партньори....
Въпреки отпадането на данък добавена стойност върху дарените храни може да се окаже, че те отново ще се окажат в боклука. Причината за това е, че в големите градове като Русе Българската хранителна банка няма представителства и партньори. Така производители и ресторантьори ще трябва сами да създават дарителска мрежа.
Красимир Иванчев, който е собственик на ресторант и председател на браншовия съюз в Русе, досега е дарявал храна само след кулинарни изложби. Убеден е, че тя би могла да се дари в детски центрове, социални кухни и на бедни пенсионери.
Красимир Иванчев – председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе: „Ежедневната храна, която изхвърлят ресторантите, е количества, да не кажа тонове, а с нея биха могли да се нахранят нуждаещите се.”
Красимир Иванчев обаче е категоричен, че за да има законовата промяна реален ефект, трябва да се изгради дарителска мрежа.
Красимир Иванчев – председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе: „Номенклатурната уредба така да се направи, да бъде достъпно, хранителната банка или каквато и да е организация да има във всички големи градове, за да може ние без затруднение да даваме храните там и по най-бързият начин те да бъдат предоставени на хората, които се нуждаят от това.”
Продуктите ще могат да се даряват до 30 дни преди изтичането на срока им на годност. С храните в ресторантите обаче това трябва да стане до 24 часа. А няма ли изградена организация за прибирането им, те отново ще трябва да отидат в кофите за боклук.