НОВИНИ

Бежанци в Идомени имитират телевизионни екипи

Имигранти от лагера при гръцкото село Идомени избраха нестандартен начин да привлекат вниманието върху тежките условия, при които продължават да пребивават там. С картонени камери и микрофони мигрантите имитираха телевизионни интервюта, за да покажат, че се чувстват изоставени от медиите и международната общност.

бежанци идомени имитират телевизионни екипи
bnt avatar logo
от БНТ
21:50, 02.05.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Все по-малко телевизионни екипи идват в Идомени. Бежанците там се чувстват все по-забравени. Затова Мустафа Омар и няколко други мигранти от лагера в пограничното село, които не могат да продължат пътя си към западна Европа, се превърнаха в журналисти.

С фалшиви камери и микрофони, направени с подръчни материали, мигрантите имитираха телевизионни интервюта и заседания на ООН и ЕС с надеждата да привлекат вниманието върху бежанската криза и да вдъхнат кураж на братята си по съдба.

Мустафа Омар, бежанец от Сирия: Ние сме от Сирия, Ирак и Палестина. Там можем да умрем само веднъж, но тук умираме всеки ден, всеки час. Истинските институции не намират никакво решение, може би тези имитации ще са по-полезни.

Гръцкото правителство постави ултиматум на бежанците да се преместят в редовни лагери, където да се регистрират преди 1-ви май. Обитателите на лагера в Идомени обаче отказват да напуснат понеже мислят, че границата все някога ще бъде отворена.

Мустафа Омар, бежанец от Сирия: Не се страхуваме, защото сме прекарали пет години на война в Сирия. Сега сме тук, където мислехме, че е цивилизовано, но е същото като там. Избягахме от насилието, за да търсим мир, но тук няма мир.

Броят на регистрираните в Гърция бежанци и мигранти достигна днес 54 142 души. В лагера Идомени се намират повече от десет хиляди души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Газова бутилка избухна в Пловдив, няма пострадали
Газова бутилка избухна в Пловдив, няма пострадали
Дилма Русеф иска да избегне  отстраняването от поста чрез предсрочни избори
Дилма Русеф иска да избегне отстраняването от поста чрез предсрочни избори