Бивш шеф на ФБР ще разследва връзките на Тръмп с Русия

След седмица на скандали около американския президент Доналд Тръмп, правосъдното министерство на Съединените щати назначи специален прокурор, който ще води разследването за евентуални връзки на Тръмп с Русия. Постът заема Робърт Мълър, който е бивш шеф на ФБР.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:50, 18.05.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Робърт Мълър - 72-годишен. Това е човекът, който ще разследва американския президент за връзки с Русия.

През 2001 година, седмица преди атентати, той беше избран от президента Джордж Уокър Буш за шеф на ФБР и остана на поста 12 години. Той успява да реорганизира ФБР и да потуши негативното отношение към Бюрото, заради терористичните нападения.

Определян е като професионалист, който винаги е успявал да запази независимост при разследванията. С по-дълго управление от него е единствено Едгар Хувър, основателят на ФБР.

Роъбрт Мълър заяви, че ще изпълнява задълженията си по най-добрия начин, на който е способен. Той трябва да разследва евентуална тайна договорка между предизборния екип на Доналд Тръмп и Русия и руската намеса в американските избори.

;

За разлика от обикновения федерален прокурор, специалният, има по-големи правомощия. Той е назначаван, когато има силни съмнения за конфликт на интереси или при "извънредни обстоятелства".

Демократите приветстваха назначаването на Мълър.

Доналд Тръмп изрази надежда, че разследването ще приключи бързо. В разпространената от Белия дом декларация се посочва, че "разследването ще потвърди това, което се знае - че няма договорка между предизборната екип на Тръмп и друга държава".

Скандалът се разрази с уволнението на шефа на ФБР Джеймс Коми. Спекулациите са, че американският президент се е опитал да възпрепятства разследването за връзките му с Русия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Над 1 милион фиданки са засадени от началото на годината в Югозапада
Над 1 милион фиданки са засадени от началото на годината в Югозапада
Седмица преди абитуриентските балове, СДВР засилва мерките за сигурност
Седмица преди абитуриентските балове, СДВР засилва мерките за сигурност