НОВИНИ

​Бившата южнокорейска президентка беше осъдена на 24 години затвор

Бившата южнокорейска президентка Пак Гън-хе бе осъдена на 24 години затвор по делото срещу нея за злоупотреба с власт, корупция, принуда, приемане на подкупи и разгласяване на държавни тайни, предадоха световните агенции.

bnt avatar logo
от БТА
10:51, 06.04.2018
Чете се за: 01:12 мин.
По света
​бившата южнокорейска президентка беше осъдена години затвор

Срещу Пак бяха повдигнати общо 18 обвинения, припомня Йонхап. По-рано днес съдията Ким Сен-ун от сеулския окръжен съд, в който се гледа делото, обяви Пак за виновна, допълва Франс прес. Вината на Пак бе призната по 16 обвиненя, в това число злоупотреба с власт, принуда, корупция, получаване на подкупи, разпространяване на държавни тайни, изнудване и др, допълва ТАСС.

Съдията по делото каза, че бившата президентка е виновна за това, че е принудила южнокорейски фирми да изплатят 77,4 милиарда вона (59 милиона евро) на две фондации, които са контролирани от нейната довереница и приятелка от 40 години Чхуе Сун-сил, добавя Франс прес. Съдията каза, че Пак и Чхуе са заговорничили, за да получат тези десетки милиарди вона от такива големи конгломерати като например Самсунг, предаде Ройтерс. Средствата освен за фондациите на Чхуе са отивали и за семейството ѝ.

Бившата президентка освен в принуждаване на общо 53 фирми фирми да даряват пари за фондациите на Чхуе, бе обвинена и в приемане на 59,2 милиарда вона подкупи от Самсунг, Лоте и други компании в замяна на услуги. Тя бе заподозряна и, че е оставила Чхуе да се бърка в държавните дела, въпреки че довереницата ѝ е нямала никаква официална власт, нито е заемала пост в правителството, припомня агенция Йонхап.

;

Прокурорите по делото бяха поискали 30 години затвор за бившата президентка, припомня Асошиейтед прес. Прокурорите бяха поискали и да се наложи глоба на Пак в размер на 118,5 милиарда вона (112 милиона долара), допълва Ройтерс. Пак отрича да има вина и твърди, че делото срещу нея е политическо отмъщение, припомня АП.

Пак Гън-хе бе арестувана през март 2017 г. Оттогава се намира в център за задържане близо до Сеул. Тя отказа да присъства на днешното съдебно заседание с мотива, че е болна. Пак Гън-хе, която през 2013 г. стана първата жена президент на Южна Корея, бе отстранена от власт в началото на миналата година след месеци на масови протести срещу нея, в които участваха милиони хора, припомня АП.

През февруари на настоящата година съд призна за виновна Чхуе Сун-сил по обвинения в корупция, злоупотреба с власт и изнудване и я осъди на 20 години затвор. Тя бе глобена с 16,6 милиона долара, припомня ТАСС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилен e трафикът през Дунав мост при Русе за празниците
Засилен e трафикът през Дунав мост при Русе за празниците
​Българин е прострелян смъртоносно при полицейски арест в Индонезия
​Българин е прострелян смъртоносно при полицейски арест в Индонезия