САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Бившият президент на Бразилия излезе от затвора

Бившият президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва беше освободен от затвора. Това се случи само няколко часа, след ключово решение на Върховния съд на страната.

от БНТ
08:14, 09.11.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Хиляди привърженици посрещнаха Лула при излизането му от затвора. Той беше освободен, след като изтърпя близо 18 месеца от присъдата си.

Бившият бразилски президент беше осъден на осем години и десет месеца лишаване от свобода за корупция и пране на пари. Освобождаването му е факт, след като Върховният съд на Бразилия взе решение, че изтърпяването на наказание за криминално престъпление може да влезе в сила, едва след като бъдат изчерпани всички възможности за обжалване.

Адвокатите на Лула поискаха незабавното освобождаване на 74-годишния политик, а часове по-късно съдия разпореди това да се случи.

Луис Инасио Лула да Силва, бивш президент на Бразилия: Не можете да си представите колко е важно да съм тук с вас! Не мислех, че днес ще мога да говоря с мъжете и жените, които през последните 580 дни бяха тук и ми казваха "добро утро", "хубава вечер", крещяха "лека нощ", независимо дали вали, дали е 40 или нула градуса.

Лула заяви, че няма лоши чувства към никого, но не пропусна да разкритикува настоящия държавен глава Болсонаро.

Освобождаването на бившия бразилски президент е само временно, докато не приключи обжалването на присъдата му. А Лула обеща на привържениците си да докаже своята невинност.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Път в Румъния не води на никъде
Път в Румъния не води на никъде
Над 60 здравни заведения са пострадали при бомбардировки в Сирия
Над 60 здравни заведения са пострадали при бомбардировки в Сирия