НОВИНИ

Българи в чужбина излязоха на протест срещу правилата в Изборния кодекс

Българи, живеещи в Лондон, излязоха на протест срещу решението секции в чужбина да има само в посолствата и консулствата. В писмо до Народното събрание, български студенти в Оксфорд критикуват решението да няма избирателен район "чужбина".

bnt avatar logo
от БНТ
20:05, 23.04.2016
Чете се за: 00:32 мин.
По света

В петиция, публикувана в социалните мрежи пък сънародниците ни зад граница се обръщат към президента и премиера с настояване да се върнат за ново обсъждане спорните текстове, а президентът да наложи вето.

Около 80 000 българи в чужбина няма да могат да гласуват, ако настоящият закон остане в сила, пише в петицията. Гласуването ще стане физически невъзможно заради дълги разстояния до урните и още по-дълги опашки, които ще се образува с намалените избирателни секции.

Според тях форсираното въвеждане на електронно гласуване крие сериозни рискове и не е решение. Искаме да гласуваме, казват българите в Лондон.

След Лондон и в Брюксел казаха "не" на промените в изборното законодателство. Недоволните организираха флашмоб пред постоянното представителство на страната в Брюксел.

Според организаторите промените в закона показват, че депутатите работят за партийния си интерес, а не за гражданите.

"Промените обслужват само оста ГЕРБ-БСП-ДПС-ПФ. Малкото гласове на разума са заглушени от многобройния хор на глупостта." написаха организаторите в призива за протест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивал “Вино и храна” във Варна
Фестивал “Вино и храна” във Варна
По следите на Евлоги и Христо Георгиеви в Букурещ
По следите на Евлоги и Христо Георгиеви в Букурещ