НОВИНИ

Близо 100 000 души отбелязаха във Ватикана Деня на Йоан Павел Втори

Близо 100 000 души, сред които много поляци, дошли на национално поклонение, присъстваха днес на площад Свети Петър във Ватикана на обща аудиенция на папа Франциск, организирана по повод Деня на Свети Йоан Павел Втори, предадоха Франс прес и ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
15:36, 22.10.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света
близо 100 000 души отбелязаха ватикана деня йоан павел втори

Скъпи братя и сестри, точно преди 38 години почти в този час, на същото това място отекнаха думите, отправени към целия свят: Не се страхувайте, отворете широко вратите си за Христос!, припомни папа Франциск думите на покойния Йоан Павел Втори.

Тези думи Йоан Павел Втори изрече по време на литургията си за ръкополагане за глава на Римокатолическата църква, състояла се на 22 октомври 1978 г. Думите до такава степен белязаха периода на Йоан Павел Втори начело на църквата, че тя реши на 22 октомври да се чества деня на полския папа, обявен за светец от папа Франциск преди две години.

Папа Йоан Павел Втори беше избран да оглави църквата на 16 октомври 1978 г., шест дни преди церемонията по ръкополагането му. Той почина през 2005 г., девет години преди обявяването му за светец.

Йоан Павел Втори беше папа с дълбока душевност, оформена от хилядата години на полско историческо и културно наследство, предавано в духа на вярата от едно поколение на друго. Това наследство беше източник на надежда, на сила и на кураж за него, каза Франциск по адрес на папа Йоан Павел Втори.

Роденият в Полша Карол Войтила, беше един от най-харизматичните съвременни католически лидери. Той ще остане в спомените с неуморните си пътувания около света, с приноса си към рухването на комунизма и с консервативната си позиция по въпросите, пораждащи най-много полемика и емоции сред миряните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
26 ранени при удар на двуетажен автобус в железопътен мост в Лондон
26 ранени при удар на двуетажен автобус в железопътен мост в Лондон
Трима български учители се борят за престижна международна награда
Трима български учители се борят за престижна международна награда