НОВИНИ

Трима загинали и близо 400 задържани след венецуелските протести

Близо 400 човека са били арестувани в хода на мащабните антиправителствени манифестации, които се проведоха из цяла Венецуела в знак на протест срещу опитите на президента Николас Мадуро да консолидира властта си. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на изявление в „Туитър” на Алфредо Ромеро – директор на неправителствената организация „Венецуелски наказателен форум”.Така общият брой задържани от началото на април досега достигна над 1000 човека.

bnt avatar logo
от БГНЕС, БТА
09:17, 20.04.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света
трима загинали близо 400 задържани венецуелските протести

Загиналите при вчерашните протести във Венецуела станаха трима. Карлос Ромеро, на когото оставали само три дни, докато навърши 18 години, отивал да играе футбол с приятелите си, когато попаднал на проправителсвени милиции, които били обградили протестиращи, каза представител на семейството. Той заяви това въз основа на разкази на хора, които отвели момчето в болница, след като било простреляно, предаде АП.

Засега няма потвърждение милициите да са застреляли момчето, а представители на властите изразиха съмнение за разказа за смъртта му, като заявиха, че момчето било убито при опит за нападение. В западния град Сан Кристобал 23-годишна жена на име Паола Рамирес била застреляна от подобни групи, заяви кметът Патрисия Гутиерес. По думите ѝ групите, които били на мотоциклети, обграждали демонстрантите, докато се прибирали. Сержант от Националната гвардия е бил застрелян от снайперист по време на "протести с насилие" в щата Миранда, а полковник е бил ранен, написа в Туитър омбудсманът Тарек Сааб, цитиран от Ройтерс.

;

Чрез акциите участниците в протестните шествия излизат на улиците с искания за възстановяване на конституционния ред, оставка на членовете на Върховния съд и нови избори. Днес те също ще продължат.

Причините за масовите демонстрации из цялата страна са последните решения, които обостриха и без това тежката политическа криза в страната. Сред тях са опитът на Върховния съд да изземе законодателните функции на водения от опозицията Конгрес - единствената институция в страната, която не бе под контрола на президента Николас Мадуро и приближените му. Освен това миналата седмица венецуелските власти наложиха забрана на опозиционния лидер Енрике Каприлес, с която те го лишиха от 15-годишна обществена служба и го възпрепятстваха да участва в общите изборите следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС изслушва Деница Златева за подготовката на българското председателство на ЕС
НС изслушва Деница Златева за подготовката на българското председателство на ЕС
Австралия повишава изискванията за гражданство
Австралия повишава изискванията за гражданство