САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Борис Джонсън: Депутатите ще имат време да обсъдят въпросите по Брекзит

Решението на министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън да преустанови работата на парламента до 14 октомври ще даде възможност да депутатите да се запознаят и одобрят новото споразумение по Брекзит, ако има такова. В разпространено от кабинета на премиера съобщение се казва, че основен приоритет в законодателната програма на правителството е ново споразумение с ЕС по Брекзит. Ако такова бъде постигнато, законопроектът ще бъде внесен в парламента и разгледан максимално бързо, така че да бъде приет до 31 октомври.

от БГНЕС
14:28, 28.08.2019
Чете се за: 00:31 мин.
По света
борис джонсън депутатите имат време обсъдят въпросите брекзит

Гласуването на правителствената програма за следващата година ще се проведе, вероятно, на 21 и 22 октомври.

В свое писмо министър-председателят увери депутатите, че ще имат възможност да се запознаят с резултатите от срещата на Европейския съвет, която ще се състои на 17 и 18 октомври.

„Държа да подчертая, че седмиците преди Европейския съвет са жизнено важни за преговорите ми с ЕС”, подчертава Джонсън.

Подготовката за преустановяване работата на парламента ще започне на 9 септември.

В момента ситуацията около Брекзит се намира в застой. Великобритания трябва да напусне Евросъюза на 31 октомври; националният парламент се обяви против споразумение с ЕС в сегашния му вид, но е против Брекзит без споразумение. Европейският съюз отказва да възобнови преговорите и да преразглежда споразумението. Джонсън заяви неотдавна, че е готов преговорите с ЕС да бъдат удължени до последния момент – 31 октомври.

Лидерите на опозиционните партии във Великобритания се договориха с общи усилия да се противопоставят на излизане на страната от ЕС без сключено споразумение. Те разглеждат различни варианти за действия, включително приемане на необходимия законопроект за гласуване вот на недоверие на Джонсън.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Горски пожари в близост до Атина мобилизират над 40 пожарникари
Горски пожари в близост до Атина мобилизират над 40 пожарникари
Инцидент с дрон на лондонско летище
Инцидент с дрон на лондонско летище