Борисов: Европейският съвет прие всичко, което сме предложили по миграцията

Всичко, което сме предложили от България по темата с миграцията, колегите на Европейския съвет го приеха. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

от БНТ
14:15, 29.06.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света
борисов европейският съвет прие всичко сме предложили миграцията

Той посочи, че ще бъдат отделени повече ресурси за охрана на външните граници.

„Споразумението с Турция работи. Ще се работи и с държавите от Африка за подписването на подобни споразумения“, допълни министър-председателят. Борисов подчерта и че се е обсъждала възможността и за изграждане на зони за безопасност извън Европа. Той акцентира и върху това, че центровете за мигранти в ЕС трябва да са доброволни и че България няма нужда от такива.

Премиерът Борисов приветства и решението на Съвета за започване на предприсъединителни преговори през 2019 г. с Албания и Република Македония. Той посочи още, че всички са гласували единодушно и за удължаването на санкциите за Русия.

Министър-председателят подчерта, че България е получила признанието на лидерите за ротационното председателство и поясни, че то завършва с договорени нови 2 милиарда евро повече средства по новата финансова рамка. Борисов посочи и че вчера външният дълг на страната ни е паднал от 25% на 24% от БВП.

По думите на българския министър-председател приемането ни в банковия съюз и в т. нар. чакалня на еврозоната трябва да станат в един ден.

„Готови сме за банковия съюз, но в един ден с подписването за влизане в чакалнята. Нека имам съответния мониторинг, но да имаме и твърда дата. Такива са правилата“, коментира още премиерът.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В Павел баня бе открит паметник на княз Павел Александрович
В Павел баня бе открит паметник на княз Павел Александрович
Не е приета оставката на директора на Изпълнителната агенция по трансплантация
Не е приета оставката на директора на Изпълнителната агенция по трансплантация