НОВИНИ

​Боян Петров пред БНТ: Трябваше много търпение за покоряването на Дхаулагири

Само няколко часа след завръщането си на родна земя алпинистът Боян Петров беше гост в студиото на "Денят започва". Той заяви, че покоряването на връх Дхаулагири беше малко по-лесно от предишния с цепнатините, с опасностите, с това, че те изяжда отвътре. Този връх беше малко по-лесен, но трябваше много търпение.

bnt avatar logo
от БНТ
07:47, 10.10.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Да отидеш в един сезон и да покориш два осемхилядника ми трябваха точно 100 дни - 2 по 50, за да ги изкача. Прибирам се доволен, че съм си свършил работата за този сезон. Сега е време за почивка и други занимания. Ще обърна внимание на музейната си работа и проекти, които съм започнал или които ще започна в бъдеще. Искам да се отърся от този сняг и лед, разказа Боян Петров.

Боян Петров - алпинист: Още на третия ден след пристигането в базовия лагер бях на 7000 метра и си казвам: този връх за 10 дни съм го направил, но уви - не. Ти го планираш, но то не се получи. След това направихме една атака, втора атака, успех, връщане, чакане и почват да те ядат нервите, защото сезона изтича. Оказа се обаче, че след 25 септември се отвори едно страхотно време над Хималаите, че и двата върха, които се катереха видяха много изкачвания. Дхаулагири беше изкачен само от мен и от един руснак. Чакам сега информацията и за един италиански отбор дали са го изкачили.

Да покоряваш върхове в слънчево време ти дава обзора, панорамата и виждаш всичко отгоре. Това е моментът, в който всеки един алпинист иска да стигне в края на експедицията буквално да стъпи отгоре и да каже - няма повече нагоре - това е велик момент. Психически вече се отпускаш, че си го направил, допълни алпинистът Боян Петров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крум Зарков, БСП: Случилото се на КСНС е бойкот от страна на управляващите
Крум Зарков, БСП: Случилото се на КСНС е бойкот от страна на управляващите
Десет жертви на пожарите в Калифорния
Десет жертви на пожарите в Калифорния