САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Борисов пред македонска медия: България е голям приятел на Македония

Македония няма по-голям приятел от мен. Това заяви премиерът Бойко Борисов в първото си интервю за македонската медия MKD. България подкрепя членството на Македония в Европейския съюз и НАТО и ние трябва да направим така, че да се знае, че Балканите нямат запад, изток, север и юг, а са едно цяло, допълва Борисов. Той поставя акцент върху инфраструктурните проекти в отношенията с Македония и подчертава, че има принцип историята да бъде оставена за спорове между историците. Борисов даде интервюто ден преди визитата у нас на македонския премиер Зоран Заев.

от БНТ
17:00, 19.06.2017 (обновена)
Чете се за: 01:04 мин.
У нас
борисов македонска медия българия голям приятел македония

Ние с тревога наблюдаваме това, което се случва в Македония и истински се надявам политическата класа да се вземе в ръце и по демократичен начин да се управлява, така както в целия Европейски съюз, казва Борисов в интервюто.

Той подчертава, че в България винаги сме твърдяли, че присъединяването към ЕС и НАТО на всички балкански държави е нещо, което ще успокои региона.

"Като страна на Балканите, България има действително голяма нужда от стабилност, спокойствие, инвестиции, свързаност, инфраструктурни плоекти, защото сме десетилетия назад. Така че господин Заев е добре дошъл. Това, което ще чуе от нас, е че ние сме готови да подкрепяме, да помагаме, това което ни се поиска", казва Борисов.

Той уточнява, че колкото по-бързо Македония влезе в НАТО, толкова повече това ще гарантира колективната сигурност и е голяма стъпка и предпоставка за членство в ЕС.

"Аз имам принцип - историята да я оставим на историците. Те да спорят, те да се доказват, кое е първо, кое е второ. За нас е важно между София и Скопие, между Скопие и Благоевград. Защото магистралата Струма - София - Солун дава големи възможности да направим инфраструктурни проекти, да има магистрала, да има жп линия и това да кръстоса Балканите във всички посоки. Това гарантира бизнеса, туризма, високи доходи, движение на хора, които да видят всеки един от нас на какъв етап от развитие е. Това е свободата. И остава новото ръководство на Скопие да заяви желание, да седнем, да възложим един проект и да започнем да го работим. В това отношение по-голям приятел Македония от мен няма. Защото аз съм убеден, че пътят води до благоденствие. Като има път, има туризъм, има бизнес, има движение, има инвеститори. За това е изключително важно НАТО, ЕС. Това означава огромна европейска солидарност и вие това трябва да си го дадете като сметка и да го свършите", заключи премиерът.

Вижте цялото интервю с премиера Борисов за македонската медия MKD ТУК

;
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Грешки в Google maps оставиха първокласници в Русе извън желаното училище
Грешки в Google maps оставиха първокласници в Русе извън желаното училище
В Банско почитат паметта на Паисий Хилендарски
В Банско почитат паметта на Паисий Хилендарски