Бойко Борисов в Мюнхен: Време е за решение за членството на България в Шенген

Крайно време е да бъде взето решение за членството на България и в Шенген и в Еврозоната. Това заяви премиерът Бойко Борисов в изказването си пред десетки евролидери на официалната вечеря преди откриването на мюнхенската конференция по сигурността. Той се мотивира с фактите, че страната ни пази най-добре границата с Турция, спазва стриктно маастрихските критерии и има едни от най-добрите макроикономически показатели в Европа.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева оператор: Илия Иванов
06:44, 16.02.2018
Чете се за: 01:02 мин.
По света

По-късно снощи Бойко Борисов беше гост и на официално представяне на новия брой на вестник "Security Times", който е официоз на Мюнхенската конференция по сигурността и отговори на въпроси на изданието. Българският премиер заяви, че е крайно време европейските лидери да започнат да участват активно в разговорите на най-високо ниво с държави като САЩ, Русия, Иран, Турция, когато става дума за проблеми като мигрантската криза например, чиито последствия понася изцяло Европа.

Посочи също, че страната ни си е написала домашното отлично и затова настоява час по-скоро да бъде приета и в Шенген и в Еврозоната.

Попитан защо като председателстващи съвета на ЕС сме избрали за основен приоритет именно европерспективата на Западните Балкани, Борисов отговори:

Бойко Борисов - министър-председател на България: Ние не сме го избрали, то ни избра нас, ние там живеем, само преди 20 години там бяха масови гробове.

Към разговора с премиера се присъедини и комисарят Гюнтер Йотингер. Чест за нас е присъствието ви тук в Мюнхен, каза той на Борисов.

Гюнтер Йотингер - еврокомисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси: Срещнах Бойко за първи път през 2010 година и това, което той прави за България и за Европа от тогава насам е наистина впечатляващо.

Днес освен в конференцията по сигурността Бойко Борисов ще участва и в различни дискусии, посветени на трансатлантическите отношения и сътрудничеството в отбраната между ЕС и НАТО.

За последните пет десетилетия Мюнхенската конференция по сигурността, която ежегодно събира над 450 лидери от цял свят, се превърна в основен глобален форум за обсъждане на политиката за сигурност. Фокус тази година е поставен върху въпроси като ролята на Европейския съюз като глобален участник в отношенията за сигурност, заплахите пред международния ред, контрола върху въоръжението, включително напрежението, породено от ядрената програма на Северна Корея.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Спешни мерки за привличане на лекари в болницата в Горна Оряховица
Спешни мерки за привличане на лекари в болницата в Горна Оряховица
Официална визита на ​президента Румен Радев в Македония
Официална визита на ​президента Румен Радев в Македония