​Нова вълна от протести заля Бразилия

Бразилия е обхваната от антиправителствени протести след разпространението на скандален запис на телефонен разговор между Дилма Русеф и бившия президент Инасио Лула да Силва. Записът намеква, че президентката е назначила предшественика си за шеф на канцеларията си, за да го спаси от затвора. Записът беше оповестен от съдия, който разследва корупцията в аферата "Петробрас".

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:11, 17.03.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Недоволни от правителството бразилци протестираха в двата мегаполиса Рио де Жанейро и Сао Пауло. Повод за демонстрациите стана разпространен телефонен запис между президентката Дилма Русеф и предшественика ѝ Лула да Силва. Русеф уведомява ментора си, че ще уреди бързо неговото назначение. Това означава, че разследваният за пране на пари да Силва получава имунитет пред всички съдилища с изключение на Върховния съд. Въпреки това, бившият президент от Работническата партия печели време.

Дясната опозиция поиска незабавната оставка на Русеф.

Антонио Имбасахи - депутат от опозицията в Бразилия: Днес Бразилия вижда президента на страната Дилма Русеф в диалог с бившия президент Лула да Силва в опит да възпрепятстват правосъдието. Не остава нищо друго освен президентът да си подаде незабавно оставката.

Да Силва е разпитван в рамките на разследването на корупция от голям мащаб в държавната петролна компания "Петробрас". Прокуратурата иска той да бъде арестуван. Да Силва е смятан за един от вероятните кандидати на управляващата Работническа партия на президентските избори през 2018 година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Потушен е големият пожар в Първомай
Потушен е големият пожар в Първомай
Искат контейнери за смет в село Борово
Искат контейнери за смет в село Борово