НОВИНИ

​Нова вълна от протести заля Бразилия

Бразилия е обхваната от антиправителствени протести след разпространението на скандален запис на телефонен разговор между Дилма Русеф и бившия президент Инасио Лула да Силва. Записът намеква, че президентката е назначила предшественика си за шеф на канцеларията си, за да го спаси от затвора. Записът беше оповестен от съдия, който разследва корупцията в аферата "Петробрас".

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:11, 17.03.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Недоволни от правителството бразилци протестираха в двата мегаполиса Рио де Жанейро и Сао Пауло. Повод за демонстрациите стана разпространен телефонен запис между президентката Дилма Русеф и предшественика ѝ Лула да Силва. Русеф уведомява ментора си, че ще уреди бързо неговото назначение. Това означава, че разследваният за пране на пари да Силва получава имунитет пред всички съдилища с изключение на Върховния съд. Въпреки това, бившият президент от Работническата партия печели време.

Дясната опозиция поиска незабавната оставка на Русеф.

Антонио Имбасахи - депутат от опозицията в Бразилия: Днес Бразилия вижда президента на страната Дилма Русеф в диалог с бившия президент Лула да Силва в опит да възпрепятстват правосъдието. Не остава нищо друго освен президентът да си подаде незабавно оставката.

Да Силва е разпитван в рамките на разследването на корупция от голям мащаб в държавната петролна компания "Петробрас". Прокуратурата иска той да бъде арестуван. Да Силва е смятан за един от вероятните кандидати на управляващата Работническа партия на президентските избори през 2018 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Потушен е големият пожар в Първомай
Потушен е големият пожар в Първомай
Искат контейнери за смет в село Борово
Искат контейнери за смет в село Борово