НОВИНИ

Британското правителство се събира да обсъди проектоспоразумението за Брекзит

Британското правителство се събира днес следобед, за да обсъди постигнатото проектоспоразумение за Брекзит. Тереза Мей се надява да получи подкрепата на министрите си, а след това споразумението трябва да бъде одобрено и от парламента, където британският премиер има много противници. Отхвърлянето на проекта ще доведе до напускането на Великобритания без сделка и може да струва поста на Тереза Мей.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:53, 14.11.2018
Чете се за: 01:22 мин.
По света

Преговарящите от Лондон и Брюксел са постигнали вчера компромис за спорния въпрос за избягването на твърда граница между Северна Ирландия, която ще напусне ЕС заедно с Великобритания и Ирландия, която остава вътре в него. Проектът предвижда цялото Обединено кралство да остане временно в митническия съюз, така че да няма контрол на стоките и гражданите на границата между Северна Ирландия и Ирландия. Ще бъде съставена и независима арбитражна комисия, в които участват британски и европейски представители, която да се произнесе кога механизмът ще отпадне. През това време ЕС и Великобритания ще договарят параметрите на споразумение за свободна търговия.

;

Преговарящите от Лондон и Брюксел са поднигнали вчера компромис за спорния въпрос за избягването на твърда граница между Северна Ирландия, която ще напусне ЕС заедно с Великобритания и Ирландия, която остава вътре в него. Проектът предвижда цялото Обединено кралство да остане временно в митническия съюз, така че да няма контрол на стоките и гражданите на границата между Северна Ирландия и Ирландия. Ще бъде съставена и независима арбитражна комисия, в които участват британски и европейски представители, която да се произнесе кога механизмът ще отпадне. През това време ЕС и Великобритания ще договарят параметрите на споразумение за свободна търговия.

;

Освен от министрите, проектът трябва да бъде одобрен и от британския парламент, където Мей има много противници. Лейбъристката партия на Джереми Корбин вече се обяви против сделката.

Сър Киър Стармър - министър на Брекзит в сянка: Като се има предвид хаотичния характер на преговорите, много малко вероятно е това да е правилната сделка за Великобритания. Вече казахме ясно, че ако споразумението не отговаря на условията ни, ще гласуваме против него.
;

Бившият британски външен министър и консерватор Борис Джонсън заяви, че споразумението ще превърне Великобритания в колония на Европейския съюз.

Борис Джонсън, бивш външен министър на Великобритания: От демократична гледна точка, няма как да подкрепя това споразумение. Не мисля, че и останалите партии ще го направят. Никой, който вярва, че страната ни трябва да бъде политически и икономически независима, не би го направил. Ако ме попитате дали ще гласувам "против", отговорът е да.

Дори да бъде одобрено от британския кабинет и парламент, споразумението за Брекзит, трябва да получи и подкрепата на лидерите на страните от Европейския съюз. Все още не е ясно дали ще има извънредна среща на върха по темата в края на този месец. Брюксел засега се въздържа от официален коментар за постигнат пробив в преговорите. Днес вечерта Мишел Барние кани на среща в Брюксел посланиците на страните от ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близки и съученици на убития преди година Алекс протестираха пред съда в Русе
Близки и съученици на убития преди година Алекс протестираха пред съда в Русе
Протести избухнаха в различни градове в Украйна заради липса на парно
Протести избухнаха в различни градове в Украйна заради липса на парно