НОВИНИ

Лейбъристите са против напускането на Великобритания от ЕС без сделка

Лейбъристите ще гласуват против споразумение за Брекзит, основано на „Плана Чекърс“ на премиера Тереза Мей. Това е позицията на лидера Джереми Корбин, изразена в реч на конгреса на партията в Ливърпул. Т. нар. „План Чекърс“ съдържа предложенията на британското правителство за условията по напускането на Европейския съюз.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:23, 26.09.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Джереми Корбин произнесе ключова реч пред делегатите на конгреса в Ливърпул, в момент, когато отношенията между Лондон и Брюксел са обтегнати след срещата на върха в Залцбург, а премиерът Тереза Мей е критикувана от всички страни за своя план за Брекзит.

Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: Лейбъристите ще гласуват против плана Чекърс или каквото е останало от него и ще се противопоставят на напускане без споразумение. Немислимо е да се отделим от Европа без споразумение - това ще е национална катастрофа.
;

Опозиционният лидер обяви, че лейбъристите биха подкрепили единствено споразумение, което предвижда оставане в митническия съюз и липса на твърда граница с Ирландия. И подчерта, че вместо да се водят с Брюксел, преговорите за Брекзит се водят между различните фракции в Консервативната партия.

Когато Брюксел и британското правителство успеят да договорят условията за Брекзит, споразумението трябва да бъде гласувано от парламента в Лондон.

;

Вчера лейбъристите си оставиха възможността да подкрепят организирането на втори референдум за членство.

Орам, член на Лейбъристката партия: Накараха хората да мислят, че небето ще се продъни и светът ще свърши, ако няма сделка. Но в света има правила за търговията. Никой не би се отказал да търгува с нас.
Джо Андерсън, кмет на Ливърпул: Ако Джон Ленън беше жив, би казал - трябва да гласуваме за оставане в Европа и да сме част от Евросъюза.

Шест месеца преди Великобритания да се раздели с Европейския съюз, неяснотата относно условията на напускането не намалява, както и разделението сред британците по въпроса за членството. Според проучване на YouGov от края на август, повечето британците биха подкрепили организирането на ново допитване, в случай че преговорите с Брюксел достигнат задънена улица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Със скок към 50
ДРУГИТЕ новини: Със скок към 50
Парното и топлата вода тази година ще са с най-малко 100 лева по-скъпи
Парното и топлата вода тази година ще са с най-малко 100 лева по-скъпи