НОВИНИ

Броят на жертвите на пожара в Лондон достигна 17

Броят на жертвите на пожара в Лондон вече е 17. Повече от 30 души остават в болница, половината от тях са в критично състояние. Разследването на причините за огъня продължава

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
14:19, 15.06.2017 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Според пожарникарите надежда за оцелели в изгорялата сграда вече няма. Има обаче опасения, че броят на жертвите ще се увеличава. Все още има хора в неизвестност. Властите признават, че не знаят точния брой на хората, обитавали "Гренфел Тауър". Въпреки че анализите на този етап показват, че конструкцията на блока е стабилна, достъпът до него е ограничен.

Дани Котън, началник на противопожарната бригада на Лондон: Сградата все още дими. По горните етажи на сградата все още има тлеещи огнища. По очевидни причина - сградата не е стабилна, не изпращаме пожарникари вътре, влизането в зданието не е безопасно.


;

В сградата ще влязат специално обучени кучета, за да търсят доказателствен материал и останки, които да помогнат за идентифицирането на жертвите. От лондонската служба за пожарна безопасност признават, че много от служителите им все още са в шок от случилото се.

Премиерът Тереза Мей посети изгорялата сграда и обеща пълно разследване на случая. Певицата Адел и съпругът й също посетиха блока в знак на съпричастност. Мислите и молитвите ми са със семействата пък заяви Кралица Елизабет II. Причинитe за пожара, чието овладяване отне повече от 24 часа все още се изясняват.

Сред версиите са експлозия в хладилното отделение, теч на газ, проблем с електроинсталацията. Блокът ще бъде вътрешно укрепен и едва тогава ще започне разчистването, но това ще отнеме време, признават властите. Засега сградата няма да бъде събаряна. Многобройните благотворителни акции за събиране на средства и вещи за пострадалите продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Костенурка беглец си спечели прякора Марио Андрети
Костенурка беглец си спечели прякора Марио Андрети
Българинът, ритнал жена в берлинското метро, се изправя пред съда
Българинът, ритнал жена в берлинското метро, се изправя пред съда