НОВИНИ

БСП за срещата ЕС-Турция: Не трябва да е за сметка на националния ни интерес

БСП настоя, че ролята на България на посредник между Европа и Турция не трябва да бъде за сметка на българския национален интерес. В декларация на Националния съвет на партията се посочва, че изказването на президента Ердоган за душевните граници до Кърджали е неприемвливо и провокация към националния суверенитет на България и призовават премиера Борисов да заяви тази позиция на утрешната среща във Варна.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:07, 25.03.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Преди заседанието на Националния съвет на БСП част от членовете му коментираха предстоящата среща на върха между ЕС и Турция във Варна. Красимир Янков очаква премиерът да отстоява националния интерес.

Красимир Янков - БСП: Да постави въпроса и за тракийските бежанци - една забравена тема за правителството на "Борисов 3". Мисля, че е важно да проявим това мъжество в присъствието на европейските лидери.

Позицията на Янков беше подкрепена с декларация на Националния съвет, с която БСП настоява искането за обезщетение на тракийските българи да бъде поставено на най-високо ниво пред турската страна. Атанас Мержданов очаква разумни решения и сигурност. Той отчете като положителен факта, че България е домакин на срещата, но смята, че тя крие и много рискове и опасности.

Атанас Мерджанов - БСП: Както по отношение на персоналното поведение на турския президент, така също и не съвсем убедителните действия на българското правителство и на външната политика, която се провежда в някои отношения.

Представители на Националния съвет на БСП коментираха и продажбата на ЧЕЗ. Заявиха, че се надяват депутатите от временната парламентарна комисия да установят кой стои зад сделката.

Националният съвет на БСП се събра, за да обсъжда вътрешнопартийни въпроси. Лидерът на партията Корнелия Нинова е обявила, че ще представят визията за България на национално съвещание, което вероятно ще се проведе през май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици хиляди по света подкрепиха демонстрация срещу оръжията
Стотици хиляди по света подкрепиха демонстрация срещу оръжията
Почетоха паметта на загиналите при терористичното нападение в Южна Франция
Почетоха паметта на загиналите при терористичното нападение в Южна Франция