НОВИНИ

Международният Червен кръст прекъсна дейността си в Афганистан

Международният Червен кръст прекъсна дейността си в Афганистан, шестима негови местни работници бяха убити в северната провинция Джузджан, съобщи говорителят на организацията Томас Глас, предаде ДПА.

международният червен кръст прекъсна дейността афганистан
bnt avatar logo
от БНТ
16:23, 09.02.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Шестимата работници били убити вчера сутринта от въоръжен мъж в окръг Куштепа. Те доставяли сено за добитъка на местни фермери след силните снеговалежи. Изчезнали са още двама работници.

"Решихме да прекъснем работата си в Афганистан. Нямаме намерение да изоставим афганистанците, тук сме от 30 години, но се нуждаем от време да анализираме последствията от тази атака за дейността ни", каза Глас, който оглавява отдела за връзки на Червения кръст в Кабул.

Хуманитарната агенция окачестви вчерашното убийство на шестимата й работници като "жалък акт". "Нищо не може да оправдае убийството на наши колеги и скъпи приятели", заяви ръководителят на делегацията й в Афганистан Моника Занарели.

Твърденията, че е замесена "Ислямска държава", са съмнителни, тъй като не е установено присъствие на групировката толкова далече от Източен Нангархар, Кунар и малката й клетка в Кабул, посочиха властите. Талибаните отрекоха участие в престъплението и казаха, че ще направят всичко възможно да намерят извършителите.

Испанец от екипа на "Червения кръст" беше отвлечен в северната провинция Кундуз през декември миналата година и освободен след 19 дни в плен, припомня ДПА.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любомир Хаджийски става заместник-министър на транспорта
Любомир Хаджийски става заместник-министър на транспорта
Митничари откриха хиляди литри ракия без документи в два манастира
Митничари откриха хиляди литри ракия без документи в два манастира