Екип на "Четири лапи" евакуира животни от незаконен зоопарк в Албания

Екип на международната организация за защита на животните „Четири лапи“ вчера евакуира 11 животни в критично състояние от зоопарка в албанския град Мбростар, област Фиер. Акцията се проведе съвместно с местното министерство на туризма и околната среда и полицията, съобщават от организацията.

от БНТ
14:07, 29.10.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света
екип четири лапи евакуира животни незаконен зоопарк албания

Животните, сред които трикрака мечка и три лъва, временно са настанени в зоопарка в Тирана. След като състоянието им бъде стабилизирано, „Четири лапи“ ще ги премести в спасителни центрове, които предлагат близки до естествената им среда условия.


;

Поради съображения за сигурност акцията беше изненадваща и полицията се наложи да разбие вратите на зоопарка, за да осигури достъп на спасителните екипи. Според немския ветеринарен лекар д-р Марк Гьолкел всички животни са били в лошо състояние: „Това, което видяхме, беше шокиращо: малки клетки с объркани животни, потънали в мръсотия. Един от лъвовете, Ленси, има подуване на конюнктивата на лявото око, което трябва да бъде лекувано. Трикракият мечок Души е изключително слаб и с ясни признаци на сериозни поведенчески проблеми.“


;

„Четири лапи“ следи състоянието в зоопарка в Мбростар от 2015 г. Поради законови пречки обаче до този момент организацията нямаше как да се намеси. В средата на октомври снимки на животните в зоопарка и ужасните условия, в които те живеят, бяха публикувани в различни европейски медии и предизвикаха вълна от недоволство и критики. Зоопаркът в Мбростар дори беше обявен за най-лошият в Европа и за „зоопарк от ада“.


;

Международният екип на „Четири лапи“, участвал в спасителната акция, включваше експерти от Австрия, Албания, Германия, Косово, Румъния, както и екип от Парка за танцуващи мечки край Белица.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Андрей Новаков: Мит е, че след 2020 г. евросредствата ще свършат
Андрей Новаков: Мит е, че след 2020 г. евросредствата ще свършат
Десетки къщи в град Мартен се наводняват при всеки дъжд
Десетки къщи в град Мартен се наводняват при всеки дъжд