САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Член на британското правителство е отстранен заради грубост

Заместник-външният министър на Великобритания Марк Фийлд е временно отстранен от поста си. Това обявиха от "Даунинг стрийт" 10. Причината - Фийлд блъсна грубо екоактивистка по време на официален банкет.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:52, 21.06.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Традиционната реч на финансовия министър Филип Хамънд, посветена на икономиката, беше прекъсната от няколко дами, облечени във вечерни рокли и с ленти с надпис "Спешен случай - климат". С помощта на високоговорители те крещяха лозунги в защита на природата и срещу климатичните промени. Настъпи суматоха, а няколко камери успяха да уловят как заместник-министърът на външните работи Марк Фийлд, става и грубо избутва една от от жените. Групата е част от екоорганизацията "Грийнпийс".

Днес Фийлд, за когото се смята, че е особено близък с дипломат номер едно на Великобритания Джеръми Хънт, призна, че е реагирал твърде бурно, но обясни, че заради липсата на охрана си е помислил, че дамата може да е въоръжена. Хънт, който е един от двамата кандидати за лидер на Консервативната партия и премиер на страната, каза, че заместникът му е признал, че трябва да се извини.

Джеръми Хънт, министър на външните работи: Марк поднесе своите искрени извинения.Той призна, че е реагирал твърде бурно. Но трябва да знаем, че е в него интерес, а и в интерес на въпросната дама, да има пълно разследване на инцидента, което и ще бъде направено.

Марк Фийлд се е ангажирал да сътрудничи разследването , което вече започна. А след суматохата, финансовият министър все пак довърши речта си, част от която беше посветена на климата.

Филип Хамънд, министър на финансите на Великобритания: Иронията е, че това правителство стана първото в света, поело ангажимента за нулеви въглеродни емисии до 2050 година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата повдигна обвинения на петима задържани в Берковица
Прокуратурата повдигна обвинения на петима задържани в Берковица
Палатковият лагер пред президентството чака вето на Закона за Черноморието
Палатковият лагер пред президентството чака вето на Закона за Черноморието