НОВИНИ

Да се огледаш в розовия цвят

Деси и Людмил Шаралиеви правят малиново вино, отглеждат рози и лавандула и мечтаят за Малинов път във Вселената.

Надя Обретенова
от Надя Обретенова
11:14, 31.05.2019
5694
Чете се за: 01:26 мин.
Истории
Да се огледаш в розовия цвят

Ти си Аз. В това простичко изречение се е скрила цялата житейска философия на Деси и Людмил. Тя се оглежда в него. И той в нея. В тази романтична приказка, обаче, има много епизоди на трудни решения, мисли да се откажат от бизнеса и много колебания как да продължат.

Деси и Людмил са от Сопот. Там станали семейство. От там тръгнали за Лондон, където работили каквото намерят, за да натрупат средства, да купят земя и да започнат собствен бизнес. Върнали се в Сопот. И започнали…

Някъде по средата на този път решили да оберат розовата градина на своята леля. Видяло им се не толкова трудно. Опиянени от аромата на дамасцената, взели решението, че започват да отглеждат рози.

Днес ръцете на Людмил са напукани от беритбата на деликатната роза и от трънливите храсти. Лицето му, обаче, сияе. Срещата ни в София, за която е донесъл прясно набран розов цвят, преминава във вълнуващо споделяне на епизоди от неговия живот. С Деси. Чиято усмивка е продължение на неговата.

В бизнеса им романтиката е на заден план. За беритбата на розите се става в 4, разказва Людмил. На полето се работи докато слънцето напече. При лавандулата е обратното. Тя запазва най-добрите си качества, когато температурата на полето е 35-40 градуса.

Когато розите и лавандулата са обрани, започва брането на малини. Миналата година земята им е родила 3000 килограма от сладкия плод. Който са превърнали в ароматно искрящо вино.

Повярвал им е Цветко Стоименов, който от години произвежда вина. Решава да предостави винарната си и да им помогне с технологията, защото вижда в тях потенциал. Като дългогодишен производител и предприемач, опитният винар познава. На последния фестивал на виното, когато продуктът им е само на четири месеца, малиновото вино на Деси и Людмил печели наградата на посетителите. Казват го малко притеснено, сякаш все още не могат да повярват. Там, като новаци в бизнеса са свити на най-малкия щанд.

Забелязва ги Росица Каменова, която днес освен, че ги съветва да вярват повече в себе си, е разтворила сърцето си, за да покаже талантите им на света. Занесла е виното им чак в ресторанта си в Норвегия и проучва дали тамошните заведения ще имат интерес да го предлагат.

Доброто вино развързва езиците. Тогава хората са и по-склонни да споделят. Деси и Людмил ни изненадват с откровението си за това, че откакто произвеждат вино, то ги е срещнало с най-истинските хора в техния живот.

А иначе и двамата казват, че голямото предизвикателство пред тях всеки ден е да подредят хаоса, в който се намират. Хаос от аромат на рози, лавандула и малини. И заключен в текстовете на песни, които Людмил създава, когато ароматът на розите е само спомен от лятото.

*С Деси и Людмил можете да се срещнете в Сопот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вулканът Етна се активизира
Вулканът Етна се активизира
Екзекуции и чистка в Северна Корея?
Екзекуции и чистка в Северна Корея?