НОВИНИ

Ден на траур в Страсбург

След нападението във Франция беше повишена степента на тревога. Засилва се контролът по границите и на коледните базари. Днес в Страсбург е ден на траур.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:00, 12.12.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света
ден траур страсбург

Така осъмна Страсбург - с тежко въоръжени полицаи и с празни улици. Коледният пазар е затворен. Празна е и катедралата. Кметът на града забрани всички прояви на открито, докато тече полицейската операция.

Въоръжен с автомат нападателят атакува снощи малко преди 20 ч. местно време. Избра едно най-оживените места в Страсбург - историческият център на града, край Коледния базар.

Кристоф Кастанер, министър на вътрешните работи на Франция: Силите за сигурност са използвали оръжие в опит да спрат стрелеца.

В района на нападението се оказа и екип на БНТ. Малко след стрелбата в заведението загасили осветлението.

Милена Минкова, дирекция "Маркетинг и комуникации", БНТ: За около 15 минути бяхме в тъмното, чуха се писъци от първия етаж на заведението, ние бяхме на втория. Тогава се качи отново сервитьорката, каза ни никой да не слиза надолу и попита има ли лекар. Малко по-късно, след като всичко свърши, някъде към 1 ч. през нощта, разбрахме, че точно пред входа на заведението е прострелян човек, който е бил прибран в ресторанта от персонала. Не са могли да му помогнат, доста дълго чакаха линейка.

Нападателят успял да избяга с такси. Шофьорът потвърди, че мъжът бил ранен в крака. След като слязъл в квартал Найдорх, престрелките с полицаите продължили.

Кристоф Кастанер, министър на вътрешните работи на Франция: Между 20:20 ч. и 21:00 ч. нападателят е участвал в още две престрелки със силите за сигурност.

Нападението стана по време на последната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. На депутатите беше наредено да останат в сградата до късно през нощта.

Тази нощ френският президент свика извънредно заседание на министрите. След срещата беше взето решение да се повиши степента на тревога за цялата страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия и Франция издирват в тясно сътрудничество нападателя от Страсбург
Германия и Франция издирват в тясно сътрудничество нападателя от Страсбург
Правителството предлага старши комисар Ивайло Иванов за главен секретар на МВР
Правителството предлага старши комисар Ивайло Иванов за главен секретар на МВР