НОВИНИ

Реджеп Ердоган: Дете е извършителят на атентата в Турция

Момче на възраст между 12 и 14 години е атентаторът, извършил кървавото нападение по време на сватба в турския град Газиантеп. Това обяви президентът Ердоган и посочи "Ислямска държава" като отговорна за атаката. 51 са жертвите на бомбената експлозия. Официално нито една групировка не е поела отговорност.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:30, 21.08.2016
Чете се за: 01:26 мин.
По света

Празникът на любовта завършил с триумф на терора и смъртта. Младоженците избягали в Газиантеп от град Сиирт заради сблъсъците между кюрдските сепаратисти и турската армия. По традиция през лятото сватбеното им тържество завършва на улицата. Но в 10 часа и 40 минути снощи бомба слага край на веселите танци и ги заменя със сцени на ужас и мъка.

Днес на мястото на празника имаше смачкани врати на гаражи и счупени прозорци.

Свидетел: Седяхме на покрива на къщата и гледахме тържеството, когато избухна експлозията. Излязохме на улицата, беше като сцена от война. Помогнахме на ранените да бъдат пренесени до линейките. Атентаторът-самоубиец дойде с бебешка количка.

На мястото беше открита разкъсана жилетка с експлозиви. Според турския президент Ердоган атаката е извършена от дете - момче на възраст между 12 и 14 години. Ердоган заяви, че няма разлика между групировката "Ислямска държава", кюрдските сепатаратисти от ПКК и последователите на базирания в Съединените щати проповедник Фетхуллах Гюлен, който е обвиняван за неуспешния преврат.

Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция: Както знаете вчера по време на сватбена церемония в Шахинбей, Газиантеп, имаше 94 пострадали, след като атентатор-самоубиец на възраст между 12 и 14 години или се е самовзривил, или е бил взривен. Както знаем, Ислямска държава се опитва да се установи в Газиантеп. В ход е операция срещу джихадистите и усилията на силите за сигурност ще продължат.

69 от 94-мата ранени при атаката остават в болница, 17 от тях са в критично състояние.

Но близките на загиналите все още не могат да приемат новината, че ги няма. Пред моргата в Газиантеп скръбта и сълзите не секват. Сватбата е била кюрдска, на един от членовете на Демократичната партия на народите, която е обвинявана от Ердоган, че е политическо крило на терористичната организация ПКК на кюрдските сепаратисти. Стотици се събраха и на погребения на жертви на атентата, погребения, които прераснаха в протести срещу управляващите и скандирания - Ердоган убиец!

Йомер Емлик - роднина на една от жертвите: Всеки вид смърт е болезнена, но още по-болезнено е, когато идва с религиозни лозунги и когато религията се смесва с политика. Не искаме да живеем така, тези, които загинаха, са невинни.

Международната общност осъди атаката в Газиантеп. Знае се, че в града с население от милиона и половина души, има няколко клетки на "Ислямска държава". През последната една година в Турция имаше серия от бомбени атаки, за които бяха обвинявани или джихадистите, или кюрдските сепаратисти. Ако се потвърди, че и атентатът в Газиантеп е дело на "Ислямска държава", то нападението най-вероятно цели да покаже сила в момент, когато джихадистите губят позиции в северна Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири тютюневи склада са унищожени в пожара в Пловдив
Четири тютюневи склада са унищожени в пожара в Пловдив
Образувано е досъдебно производство за пожара в тютюневите складове в Пловдив
Образувано е досъдебно производство за пожара в тютюневите складове в Пловдив