НОВИНИ

Дневник на Джон Кенеди беше продаден за над 700 000 долара на търг в Бостън

Дневник на Джон Ф. Кенеди с описание на пътуването му до следвоенна Европа, на Потсдамската конференция и на бункера на Хитлер, бе продаден за над 718 800 долара на търг в Бостън, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС. Сумата е почти три пъти по-голяма от първоначалната оценка.

bnt avatar logo
от БТА
10:51, 27.04.2017
Чете се за: 00:31 мин.
Още
дневник джон кенеди беше продаден 700 000 долара търг бостън

Дневникът е написан през 1945 г. на ръка и на машина от 28-годишния Кенеди, който тогава работи като журналист за вестникарския концерн на Уилям Хърст. В него той споделя впечатленията си за световни лидери, за наследството на Хитлер, предвижда бъдещето на Обединените нации. На Потсдамската конференция Дж. Ф. Кенеди съпровожда американския министър Джеймс Форестал. На 29 юли 1945 г. той пише:

"С министър Форестал преминахме през мили руски войници в Потсдам. - На труго място в дневника отбелязва - Според една от изразяваните тук позиции, руснаците никога няма да изтеглят войската си от окупираната от тях зона и възнамеряват да превърнат тяхната част от Германия в съветска република. Ако ние изтеглим войската си, е възможно така да създадем политически вакуум, който руснаците ще се радват да запълнят".

Кенеди дава дневника си на сътрудничката си Дейдре Хендерсън през 50-те години на миналия век. Тя го предлага на търг за 100-годишнината от рождението му. Купувач е колекционерът Джоузеф Алсоп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава в сила забраната водата в Хасково да се ползва за пиене и готвене
Остава в сила забраната водата в Хасково да се ползва за пиене и готвене
Президентът връчи мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство
Президентът връчи мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство