НОВИНИ

Доклад на НАСА: Последните 5 години са най-горещите откакто се води статистика

Последните пет години са били най-горещите откакто се води статистика. Според доклад на НАСА, рекордното затопляне в няколко последователни години, неминуемо ще доведе и до природни катаклизми, каквито всъщност вече се случват. Прогнозите за 2019-а, изнесени в новия доклад на агенцията, също не са обнадеждаващи.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:46, 07.02.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Арктически студове и рекордни горещини. Пожари, наводнения, унищожителни тропически бури. Природни катаклизми в различни точки на планетата, но пряко свързани с климатичните промени.

2016 година е най-горещата, откакто през 1850-а започва систематично да се измерват температурите. Тогава усетихме и феномена Ел Ниньо, който оказва влияние на климата по цялото земно кълбо. Средната температура миналата година, е с около 1 градус повече, в сравнение с тази от времето до Индустриалната епоха.

Гавин Шмит, Институт за космически изследвания към НАСА "Годдард": С една дума - горещо е. По-горещо от всякога, а това ще доведе до покачване на нивото на Световния океан, наводнения, обилни снеговалежи, горещи вълни. Затоплянето ще промени цели екосистеми - от полюсите, до тропиците.

"Виновникът" отдавна е известен - човешката дейност, довела до повишени нива на въглеродните емисии.

Гавин Шмит, Институт за космически изследвания към НАСА "Годдард": Планета, на която няма ледени шапки, а нивото на океаните е с 25 метра по-високо. Ако не искаме да ни се случи, трябва спешно да се откажем от употребата на невъзобновяеми енергийни източници и да спрем масовото изсичане на гори.

Прогнозите за 2019-а далеч не са обнадеждаващи - само в първия месец от годината станахме свидетели на рекордни жеги в Австралия и ледена епоха в Северна Америка. През последните дни пък Австралия се бори с наводнения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Вълчев: Изпитите след 10-ти клас ще проверяват знанията на учениците
Красимир Вълчев: Изпитите след 10-ти клас ще проверяват знанията на учениците
Героите от Хари Потър оживяват тази вечер в НДК
Героите от Хари Потър оживяват тази вечер в НДК