НОВИНИ

Доналд Тръмп: САЩ трябва да разширят ядрения си потенциал

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че САЩ трябва да разширят ядрения си потенциал, предаде ДПА. "САЩ трябва значително да укрепят и разширят ядрения си капацитет докато светът не се вразуми по отношение на ядрените бомби", написа Тръмп в Туитър.

bnt avatar logo
от БТА
23:11, 22.12.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света
доналд тръмп сащ разширят ядрения потенциал

САЩ от десетилетия съкращават ядрения си арсенал съгласно Договора за ядрено неразпространение и редица споразумения с Русия за постепенно съкращаване на ядрените арсенали на Вашингтон и Москва, отбелязва ДПА.
Тръмп прекарва края на годината в един от луксозните си клубове във Флорида, където вчера се срещна с група военни представители, сред които бе ръководителят на американската ракетна програма вицеадмирал Джеймс Сиринг, отбелязва Франс прес.

На тази среща е обсъдена възможността да се намалят разходите за някои отбранителни програми. САЩ в момента разполагат със 7000 ядрени бойни глави, а Русия има неколкостотин повече. Пентагонът възнамерява да модернизира и трите стълба на американския ядрен арсенал - междуконтинентални ракети, подводници и стратегически бомбардировачи. Според експерти операцията ще струва 1000 милиарда долара за 30 години.
По-рано днес руският президент Владимир Путин нареди през 2017 г. да бъде засилен ядреният капацитет на Русия, за да може тя да пробие всякакъв противоракетен щит, като този, който САЩ смятат да разположат в Източна Европа, отбелязва АФП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джоан Роулинг работи над два нови романа
Джоан Роулинг работи над два нови романа
Българската дама на модерното изкуство
"Българската дама на модерното изкуство"