Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

​Думата "съжителство" ще бъде заменена с "традиции" в учебниците за 6-ти клас

Думата "съжителство" изчезна от новата програма по история за 6-ти клас. Тя ще бъде заменена от друга дума - "традиции". Според министър Кунева и зам.-министър Стаматов промяната се е наложила под напора на общественото мнение.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова Оператор: Велизар Попов
18:24, 16.03.2016 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

След многобройните обсъждания на програмите за 2, 6 и 8-ми клас министерството реши да продължи да се изучава и песента "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" - изненадващо обаче не по литература, а по история.

Въпреки че през последните месеци просветното министерство неизменно твърдеше, че думата "съжителство" е използвана само за да представи отношенията между различните националности в Османската империя, но не и политическата система, днес беше обявено, че тя ще се замени с думата "традиции" и спорният израз в програмата ще стане - "Дава примери от всекидневието за традициите на различните религиозни общности".

БНТ: Заради общественото мнение ли го направихте?
Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката: Да и това е много важно де се знае. Мисля, че това е много положително да се вслушаме, тогава когато много хора предлагат едно нещо и то да се коригира, а тези хора са учители следователно експерти.

В историята за 6-ти клас освен думата "толерантност" ще се въведе и "дискриминация". Ще се добави и изчезналия термин- "православие". "История славянобългарска " ще се учи в 9 клас по литература и още три пъти по история.

Възрожденските текстове също остават в различни предмети и класове. "Къде си вярна ти любов народна" ще се учи по музика в 6-ти клас, а "Хубава си моя горо" - по литература в 6-ти клас. "Вятър ечи, Балкан стене" и "Стани, стани юнак балкански" ще се изучават по литература в 7-ми клас. Интересна е съдбата на " Даваш ли, даваш, Балканджи Йово".

БНТ: "Балканджи Йово" защо по история ще се учи?
Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката: Това е пример за междупредметна връзка между литературата и историята. В учебника по история ще има пример с откъс от това произведение, където ще се очаква накрая резултат за постигане на тази цел.

Изучаването на " Робинзон Крузо" отпада, Шекспир ще се учи в 8-ми клас както и отделни откъси от Библията за Иисус Христос и Богородица. Днес стана ясно още, че министерството е изоставило идеята матурата в 12 клас да се раздели на модули, за да няма преписване.

Диян Стаматов, зам.-министър на образованието и науката: Голямата група от ученици, които в момента ще се явят на ДЗИ не са подготвени за смяна на формата в момента, в движение, те искат да остане по стария начин, защото те са си учили по този начин.

Проблемът с преписването щял да се разреши с технически средства, но не с повече камери за наблюдение, стана ясно от думите на Стаматов.Той запази в тайна засега как ще се води тази борба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общото събрание на блока може да намали процента на сградната инсталация
Общото събрание на блока може да намали процента на сградната инсталация
Тръмп и Клинтън с водещи позиции след супервторник 2
Тръмп и Клинтън с водещи позиции след "супервторник" 2