НОВИНИ

Две земетресения разлюляха Китай в рамките на само 24 часа

Земята в Китай продължава да се люлее - само няколко часа след труса със сила 7 в провинция Съчуан, при който загинаха най-малко 13 души, земетресение с магнитуд 6,6 удари и най-западната част на страната край границата с Казахстан. Ранени са най-малко 32-ма души. И в двете провинции текат мащабни спасителни и възстановителни операции.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:41, 09.08.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света

По данни на Европейско-Средиземноморския сеизмичен център епицентърът е бил на дълбочина 11 км, в слабонаселен район. Последвали са десетки вторичини трусове, със сила около и над 4 по Рихтер. Засегнати са няколко села, първоначалната информация е за над 140 пострадали къщи, а по повече от 1 000 са нанесени материални щети. В района са се активизирали свлачища, няколко пътни артерии са непроходими. Вече се работи по разчистването им.

;

Няколко часа по-рано земетресение с магнитуд 7 по Рихтер разлюля китайската провинция Съчуан. Регистрирани са близо 800 послетруса, някои от които със значителна сила. Възможно е броят на жертвите да се увеличи, предупреждават властите, защото районът е не само гъсто населен, но там има и много туристически дестинации. Ранените са над 170, сред тях има граждани на Канада и Франция. Все още се уточнява има ли пострадали от други националности. Хиляди са блокирани по летищата в засегната провинция.

Не знам дали има друг метод да си тръгнем от тук, освен със самолет. Такситата са опасни и скъпи, а и част от пътищата са затрупани заради свлачища.

Освен подразделения на Гражданска защита и пожарникари, във възстановителните операции се включи и армията. От района, с цел сигурност, са евакуирани повече от 30 хиляди души. По нареждане на президента Си Зипин се вземат всички необходими мерки за справяне с последствията от земетресенията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици глоби за отсъствия от училище в Кюстендил
Стотици глоби за отсъствия от училище в Кюстендил
Инсектицид е открит и в пилешко месо и бисквити в Холандия
Инсектицид е открит и в пилешко месо и бисквити в Холандия