НОВИНИ

Двойните стандарти за терора по света

Светът е "ужасен" от нападението в Лахор, но потъва в скръб и изразява съпричастност най-вече, когато усети терора наблизо, в Европа или САЩ. Броят на жертвите, мястото или друг фактор са в основата на проявата на съпричастност и има ли двойни стандарти за терора по света?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:51, 28.03.2016
Чете се за: 01:20 мин.
По света

Терор на 5 континента - през последната година, почти няма месец, през който в някоя точка на света да не е имало кърваво нападение. Най-кървавите атентати от последната година не са тези, които получиха най-широк отзвук - Нигерия, Йемен, Кения, Сирия, Ирак, Камерун. Броят на жертвите - стотици. Медиите отразяват всички тези нападения, но при нито едно от тях не последва вълна от съпричастност.



;

13 НОЕМВРИ 2015

Париж е под прицела на терористите. При серия от координирани атаки загиват 129 души. За втори път тази година, светът става Париж. Милиони потребители в интернет публикуват снимки с цветовете на френския флаг. Световните лидери са потресени, скърбят заедно с Франция, но следва и повече от морална подкрепа - в отговор на призив на френския президент Оланд, Германия, Великобритания и други държави предприемат ход, който дълго време избягват до този момент. Фактическа намеса във войната срещу "Ислямска държава". Започва серия от удари срещу цели на групировката в Ирак и Сирия и твърдо е обявена война на терористите. Само ден по-рано, на оживена улица в Бейрут са убити десетки хора. Жертвите отново са цивилни, но атентатът остава в сянката на Париж.


;

22 МАРТ 2016

Нападенията в Брюксел от миналата седмица бяха момента, в който за трети път на прицел е Европа. Световните лидери не успяха да сдържат сълзите си, както и хората по света.


;

До края на годината и в първите месеци на тази, последва нова вълна от насилие - в Мали, Тунис, Индонезия, Сомалия, а също и три нови атентата в Турция. Жертвите отново са предимно цивилни - туристи, хора излезли на пазар, които отиват на работа, деца, които се прибират от училище.

;

Селективни ли са скръбта и съпричастността?

Според анализатори, факторите едни атентати да получават много по-голямо внимание от други са няколко. Географското разположение, влиянието в света, което има дадената държава, външната политика, която води и образа, който си е изградила. Има и още един фактор - религията. Според психолози, човек е склонен да бъде съпричастен най-силно с този, с когото се припознае. Твърди се, че именно това е в основата на т.наречените двойни стандарти за терора.

;

Няма и седмица и терористи удрят детски парк в пакистанския град Лахор. Световните лидери реагираха остро, но чрез профилите си в социалните мрежи. За Белгия се изказа Барак Обама, а за Пакистан - говорител на Държавния департамент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защита на концепциите на кандидатите за главен архитект на София
Защита на концепциите на кандидатите за главен архитект на София
Академик Георги Марков: Европейският съюз е едно военно джудже
Академик Георги Марков: Европейският съюз е едно военно джудже