НОВИНИ

Една бригада е недостигът в армията

Близо една бригада е недостигът на офицери и войници в армията, стана ясно след днешното заседание на Парламентарната комисия по отбрана. На фона на тежките кадрови проблеми във войската, парламентът даде зелена светлина за купуване на нов тип бойни самолети и патрулни кораби за над 2 млрд. лева.

bnt avatar logo
от БНТ
19:47, 02.06.2016
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Дефицитът на кадри в армията накара военният министър Николай Ненчев да потърси подкрепа от ресорната парламентарна комисия за готвения от отбранителното ведомство пакет от мерки. Пред депутатите той представи обезпокоителен анализ от вчерашния Съвет по отбрана за липсата на желаещи да облекат униформата.

Николай Ненчев, министър на отбраната: "В някои случаи некомплектът е до 20 %, което е наистина обезпокоително".

По-конкретен за мащабите на проблема бе председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов.

Ген. Михо Михов, председател на Парламентарната комисия по отбрана: "Армията е недокомплектована с една бригада. Една бригада , това е съединение, което означава 3-4 хиляди души".

Михов обясни, че само от Северозападна България има желаещи да постъпват в армията заради голямата безработица в региона.

Ген. Михо Михов, председател на Парламентарната комисия по отбрана: "Имаме достатъчно проблеми за набиране на войници в черноморския регион, в Южна България, където видимо работната сила е намерила своето предназначение и реализация".

От военното министерство предлагат серия от мерки, заложени като промени на Закона за отбраната.

Николай Ненчев, министър на отбраната: "Тези военнослужещи - офицери, сержанти, които са напуснали по една или друга причина въоръжените сили, да могат да се върнат, ако не е минал период по-дълъг от 10 години. Ще поощрим младежи, които са завършили висше образование да могат в рамките на 1 година да придобият специалност, която да съответства на нашите нужди".

И докато военното ръководство се чуди как да спре отлива на кадри, парламентът разреши закупуване на 8 изтребителя за милиард и 500 млнн. лв, с опция за още 8, и на 2 патрулни кораба за 820 млн. лв. "Атака" бе против, а от левицата поставиха въпроса откъде ще дойдат парите. Министърът посочи, че ще се плаща разсрочено, а най-доволни бяха от висшето военно командване.

Ген. Константин Попов, началник на отбраната: Всъщност това, което НС реши днес е - обръщаме се с лице към армията, към въоръжените сили, с необходимостта от силна армия.
Ген.-майор Румен Радев, командир на ВВС: "Това е важно стратегическо решение за България. Тук говорим не само за едни съвременни бойни способности, тук говорим и за високотехнологично развитие на България".

Военният министър обясни, че незабавно започват преговорите с евентуалните доставчици на самолетите и на корабите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строги мерки за сигурност на летищата в София, Варна и Бургас
Строги мерки за сигурност на летищата в София, Варна и Бургас
Заливът Болата остава отворен за туристи
Заливът Болата остава отворен за туристи