НОВИНИ

В Истанбул отбелязаха една година от убийството на Джамал Хашоги

В Истанбул днес отбелязаха първата годишнина от убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги. Близо до посолството на Саудитска Арабия се събраха приятели на убития журналист, неговата годеница, представители на правозащитни организации и собственикът на вестник "Вашингтон пост" Джеф Безос.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:29, 02.10.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

На 2 октомври миналата година 59-годишният Джамал Хашоги влиза в сградата на Саудитското посолство в Истанбул и никога повече не я напуска. Журналистът - някога приближен на властта в Рияд, а в последствие неин критик, е убит, а тялото му - разчленено. Пред посолството с часове го чака Хатидже - жената, която вместо да му стане съпруга, се превърна в последния свидетел, който го е виждал жив.

Хатидже Дженгиз, годеница на Джамал Хашоги: Продължавам да търся истината. Искам да знам какво е станало с тялото му, а виновните да си платят.

На церемонията в Истанбул беше и Джеф Безос - собственикът на "Вашингтон пост", където до последно пише журналистът.

От независимото разследване на ООН призоваха Съединените щати, Турция, ЦРУ и ФБР да предоставят цялата информация, с която разполагат. Властите в Саудитска Арабия са смятани за поръчители, но все още няма доказателства.

Агнес Каламар, специален докладчик на ООН: Това престъпление няма как да е извършено най-малкото без одобрението на най-високите етажи на властта.

До този момент на процеса в Саудитска Арабия са повдигнати обвинения на 11 души. За петима прокуратурата иска смъртни присъди. Преди дни саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман пое отговорността за убийството на Хашоги, но подчерта, че го прави не, защото е поръчител, а защото то е извършено от саудитци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекарства за сърдечни, онкологични и други заболявания липсват в аптечната мрежа
Лекарства за сърдечни, онкологични и други заболявания липсват в аптечната мрежа
Стачката в Гърция приключва утре сутринта
Стачката в Гърция приключва утре сутринта