Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Декларация на журналистите и продуцентите от БНТ

от БНТ
18:22, 02.10.2019
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Ние, долуподписаните, изразяваме силно безпокойство от поредния опит БНТ да бъде използвана от политици в ущърб на зрителя и нейната обществена функция. Срамната сцена, която беше разиграна от лидера на партия "Атака" Волен Сидеров в предаването "Референдум" на 1.10.2019 г. буди силно притеснение, че са прекрачени границите не само на професионалните отношения между журналисти и политици, а и тези на човешкия морал и етичните принципи. Надяваме се, че не това е примерът, който представители на властта искат да дават на българското общество.

Когато хора с власт и имунитет променят сценария на предаването, опитват да цензурират въпросите на водещите и влизат в конфликт с други участници, това е грубо посегателство върху отговорностите, които обществената телевизия има. Приемаме това като обида и вмешателство не само към екипа на "Референдум", а и към журналистите и зрителите на обществената телевизия.

С подписите си под Споразумението за отразяване на предизборната кампания, представителите на ПП „Атака" приеха без възражение и без обсъждане да следват неговите правила. Възмутени сме, че именно представител на законодателната власт наруши конкретни текстове в този документ, в който изрично е записано, че страните се съгласяват да спазват и прилагат нормите на Конституцията, законите и решенията на ЦИК. Настояваме ЦИК като единствен орган, наблюдаващ законността на предизборната кампания, да излезе с решение по казуса, създаден от лидера на партия „Атака" в ефира на предаването "Референдум".

Безпокойство буди и фактът, че определени политически среди възприемат обществената медия като тяхна собственост. Непрестанните напомняния, че БНТ се финансира от данъците на зрителите не означават всепозволеност на хората с власт. Подобни внушения, които носят в себе си предпоставка за натиск под различни форми, са опит за груба промяна на средата, в която журналистите в обществената медия изпълняваме своите задължения. Това поражда у нас и въпроса дали не е назрял моментът финансирането на обществените медии като БНТ, БНР и БТА да не зависи от волята на съответния финансов министър или председател на парламентарната комисия по култура и медии, а да бъде законово регламентирано като финансово отношение между обществото и съответната медия. Конкретната форма е въпрос на добронамерена дискусия.

Наша е отговорността БНТ да не се окаже поредната обществена медия, която може да стане обект на целенасочена дестабилизация.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Украйна подписа споразумение с проруските сепаратисти за местни избори в Донбас
Украйна подписа споразумение с проруските сепаратисти за местни избори в Донбас
Борис Джонсън: Излизаме от ЕС на 31 октомври, каквото и да става
Борис Джонсън: Излизаме от ЕС на 31 октомври, каквото и да става