НОВИНИ

В новия доклад: ЕК отчете напредъка на България, обмисля отпадане на мониторинга

Европейската комисия ще прекрати наблюдението по Механизма за сътрудничество и проверка, но формално решението ще трябва да бъде консултирано със Съвета и Европарламента. България все пак ще трябва да продължи да изпълнява поетите ангажименти. Новата комисия ще продължи наблюдението, но под друга форма и то ще важи за всички членки на Съюза.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:08, 22.10.2019
Чете се за: 02:09 мин.
У нас

Еврокомисията е на мнение, че напредъкът на България е достатъчен и препоръчва мониторингът да отпадне. Все пак, страната ни трябва да продължи да работи. Трайното изпълнение на ангажиментите ще бъде контролирано от съвет, който ще бъде създаден в София.

Занапред този съвет ще осъществява диалога с Европейската комисия в рамките на бъдещия механизъм на ЕС за спазване на върховенството на закона във всички държави членки. Ще трябва да продължат и реформите, свързани с борбата с корупцията.

Брюксел очаква от конкретни процедури за отчетността на главния прокурор, а също и законодателство за отмяна на разпоредби в Закона за съдебната власт, които изискващи автоматично временно отстраняване от длъжност на магистрати в случай на наказателно разследване срещу тях и деклариране на членство в професионални сдружения.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер нарече напредъка на България впечатляващ и поясни, че окончателното решение за спиране на мониторинга ще бъде взето след консултации със Съвета и парламента.

Еврокомисар Димитрис Аврамопулос също коментира, че България последователно е свършила работата си.

Димитрис Аврамопулос-еврокомисар по миграция, вътрешни работи и гражданство: Комисията смята напредъкът, постигнат от България по Механизма за сътрудничество и проверка, за достатъчен, да покрие ангажиментите, поети от България при приемането й в ЕС. България трябва да продължи да работи последователно, за да превърне ангажиментите, отразени в този доклад в конкретно законодателство и да работи за прилагането му.

Окончателното решение за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка за България все още не е взето. Кога ще стане това и дали решението ще бъде взето от тази комисия или от следващата?

Димитрис Аврамопулос еврокомисар по миграция , вътрешни работи и гражданство: Опитвате се да ме хванете в капан. Колко дълго ще работи тази комисия - това е въпросът ви. Но в европейските институции има приемственост. Това, което беше решено и обявено днес, ще има продължение в следващата комисия. Не съм тук, за да предсказвам политически ходове в бъдеще. Но поне в рамките на месец напред ще продължим по този път.

Българските евродепутати от различни политически партии изразиха задоволство от отпадането на наблюдението, още повече, ако това отвори и пътя ни към Шенген. Все пак, имаше и опасения колко ефективен ще бъде новият общоевропейски механизъм.

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП- Разбира се, че трябва да сме удовлетворени от това, че след 12 години, след изпълнение на всички препоръки в тези годишни доклади на ЕК към България, този доклад е последния, който казва, че България е изпълнила наистина всички препоръки и няма да има повече доклади.
Сергей Станишев, евродепутат БСП/ГПДС - Често механизма за контрол и сътрудничество в областта на правосъдието се използваше от някои страни като инструмент за дискриминация на България по някои въпроси, най-вече за Шенген. Вие знаете, че аз водя от години битка към тази несправедливост, която се извършва към България и сега ще има по-малко аргументи.
Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/АЛДЕ- Най-важното е, че самия мониторингов доклад отпада. Ние като политическа сила и на Европейските избори и преди това в нашата предизборна платформа многократно сме заявявали, че в доклада има много ограничителни ангажименти по отношение на човешките права и върховенството на закона.
Радан Кънев, евродепутат - Добрата новина не зависи от комисията, тя зависи от това дали в България реално са осъществени нужните реформи.

Механизмът за сътрудничество и проверка беше създаден през 2007 година като преходна мярка за улесняване на усилия на България да реформира съдебната си система и да засили борбата с корупцията и организираната престъпност.

;

Механизмът за сътрудничество и проверка, който засягаше България и Румъния, е на път да отиде в историята. Вместо това ЕК ще създаде нов инструмент, чрез който ще следи за спазването на принципите на правовата държава, не само в нашите държави, но във всички страни-членки на ЕС.

;

За разлика от България, докладът за Румъния беше силно критичен. Брюксел констатира, че не само няма напредък, но и има връщане назад. По отношение на северната ни съседка няма препоръка за прекратяване на доклада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалшиви мейли от името на НАП се изпращат на граждани и фирми
Фалшиви мейли от името на НАП се изпращат на граждани и фирми
Комисията по атестациите изпрати на Панов данни за обвинителните актове на Гешев
Комисията по атестациите изпрати на Панов данни за обвинителните актове на Гешев