НОВИНИ

ЕК ще приеме регламент за въвеждане на общ за ЕС пенсионен индивидуален продукт

До края на годината Европейската комисия ще приеме нов регламент за въвеждане на общ за целия съюз пенсионен индивидуален продукт, който да помогне за увеличаване на пенсиите. Той ще е еднакъв за всички страни членки и ще позволи на хората да имат възможност не само да пестят повече за пенсия, но и да печелят от своите спестени пари. Новият регламент беше тема на международна дискусия в София.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:09, 30.05.2018
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Проучване на Европейската комисия е показало, че домакинствата на Стария континент са едни от най-големите спестители в света, но повечето от хората не мислят за времето, когато ще се пенсионират, а събират пари основно в банки. Целта на новия регламент е да създаде единен пазар за пенсионно лично спестяване.

Това ще се окаже положително най-вече за работниците в така наречената нестандартна трудова заетост - хората, които работят в чужбина, самонаетите лица и други. Те ще могат реално да ползват един и същи продукт в която и да е европейска страна.

След приемане на регламента всяка държава ще разполага с две години, за да въведе новите правила. Не само пенсионните фондове ще могат да предлагат такъв продукт, а и банките и инвестиционните посредници. Така реално потребителят сам ще може да избира как да спести и спечели.

Станислав Димитров, Висш институт по застраховане и финанси: Българинът не спестява достатъчно. Статистиката показва, че малко над 5% от работещите някъде около 150 -170 хиляди души редовно или правят вноски в доброволни фондове, или в застраховки живот, което е доста по-ниско от равнището в Европейския съюз.
Станислав Димитров, Висш институт по застраховане и финанси: Сегашните пенсии заместват около 45% от дохода на лицето преди пенсиониране, което е ниско. Проблемът е, това е лошата новина, но има още по-лоша, че все по-трудно държавата ще поддържа този процент, тъй като населението застарява, по малко работещи ще трябва да издържат повече пенсионери.
Валери Симеонов, вицепремиер: Доходите на пенсионерите в България са едни от най-сериозните проблеми, пред които е изправено нашето общество. В качеството си на отговарящ за икономическата и демографската политика в правителството на Република България смятам, че не е нормално пенсионерите в България да имат средна пенсия от 345 лева при среден осигурителен доход от 821 лева.

Европейският регламент предвижда общ европейски надзор над новият продукт, както и сериозни глоби за институциите, които възнамеряват да злоупотребят с парите на хората. Максималната глоба трябва ще бъде най-малко 5 млн. евро.

От всяка държава обаче ще зависи как смята на насърчи потребителите да инвестират пари в своите бъдещи доходи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов и Путин се договориха за продължение на Турски поток през страната ни
Борисов и Путин се договориха за продължение на Турски поток през страната ни
Карло Котарели: Има нови възможности за съставяне на правителство в Италия
Карло Котарели: Има нови възможности за съставяне на правителство в Италия