НОВИНИ

Простихме се с акад. Светлин Русев

Днес се простихме с големия български художник и общественик акад. Светлин Русев. Стотици близки, приятели, хора на изкуството и знакови обществени фигури се събраха пред Националната галерия "Квадрат 500", за да изпратят твореца, съизмерим с цяла епоха в българската култура.

bnt avatar logo
от БНТ
16:24, 30.05.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Акад. Светлин Русев ни напусна дни преди да навърши 85 години. През последния половин век негови творби неизменно са част от фондовете на български музеи и галерии и престижни частни колекции по света. Той ще остане в историята ни не само като голям артист, но и човек на каузите.

Поклон пред паметта му!

;
Веджи Рашидов, скулптор и председател на Комисията по култура и медии: Нямаше човек, който да познава от Възраждането досега българската култура като периодика, етапи и тенденции.
Проф. Станислав Памукчиев, художник: Изключителна фигура, изключително дълбока проекция в българската култура от последните 50-60 години.
Ивайло Мирчев, художник, студент на акад. Светлин Русев: Учителят беше наистина невероятен, защото освен на занаят ни учеше и на нравственост. Той просто беше една висока мярка.
Проф. Валентин Старчев, скулптор: Беше защитник на новите неща, новите тенденции. Беше защитник на младите автори и много жалко, че си отиде един такъв човек - голям приятел на изкуството.
Георги Първанов, президент на Р. България (2002-2012): С характер и с воля, с позиция по всеки един от важните въпроси в България. Отива си един съвременен български будител.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравноосигурените ще могат да разглеждат пациентското си досие с ПИК на НАП
Здравноосигурените ще могат да разглеждат пациентското си досие с ПИК на НАП
Бойко Борисов се срещна с Владимир Путин в Кремъл
Бойко Борисов се срещна с Владимир Путин в Кремъл