НОВИНИ

ЕК ще заведе ново дело срещу България заради мръсния въздух около Гълъбово

До месец Европейската комисия ще заведе ново дело срещу България заради замърсяването на въздуха около град Гълъбово. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите на среща със синдикати, експерти и евродепутати.

заведе ново дело българия заради мръсния въздух около гълъбово
bnt avatar logo
от БНТ
20:26, 10.03.2017
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Темата на разговорите е предстоящото приемане на референтен документ на ниво Евросъюз, с който да се завишат още повече изискванията към допустимото замърсяване на въздуха от топлоелектрическите централи.

Според обявените становища на екоминистерството, както и на министерствата на енергетиката и икономиката, новите изисквания ще доведат до закриване на повечето ТЕЦ-ове у нас след 2020 г.

В момента близо 50% от тока в страната се произвежда от топлоцентрали, които използват за гориво лигнитни въглища.

Иван Ангелов, Министерство на околната среда и водите: Много трудно защитавахме нашата позиция, защото за основни сектори в икономиката като енергетика, като циментова промишленост, като металургия, цветна, черна и така нататък, ние нямаме такива дългосрочни документи, другите държави имат. Ако питате централите, те винаги нямат пари и имат проблеми, което понякога е така, но ние не сме се опитвали да ги щадим. Опитали сме се да запишем това, което е постижимо и то фигурира в нашия документ.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отрова, разпръсната в няколко софийски парка, убива домашни и улични кучета
Отрова, разпръсната в няколко софийски парка, убива домашни и улични кучета
Мартенски музикални дни в Русе
Мартенски музикални дни в Русе