НОВИНИ

Екип на БНТ на нощно дежурство с граничен патрул в Егейско море

Над 47 хиляди нелегални мигранти са пристигнали в Европейския съюз през Егейско море от турските брегове до Гърция според Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс". Това е ръст от 37% в сравнение със същия период на миналата година. Докато станат факт плановете на ЕК за постоянна европейска гранична полиция със собствено оборудване и изпълнителни правомощия, Гърция разчита на помощ от страните-членки. На нощно дежурство с хърватски патрулен кораб северно от остров Лесбос тази нощ бяха Александър Марков и Владимир Богдански.

Александър Марков
от Александър Марков
20:20, 21.11.2018
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Малко след 23 ч. се качваме на поредния нощен морски патрул на "Фронтекс" в рамките на операция "Посейдон" в помощ на Гърция. Намираме се на няколко морски мили от о. Лесбос в Егейско море. Пътуваме с хърватски патрулен кораб и гръцки офицер, с които ще инспектираме 12 км морска шир за предполагаеми лодки с нелегални мигранти, идващи от турския бряг. Командирът на граничния патрул Приям Бачич ни отвежда отвъд фериботния морски път Лимнос-Митилини.

Приям Бачич, капитан на гранично-полицейски патрулен кораб, Хърватия - Наближаваме границата между гръцките и турски териториални води срещу Бабаккале.

Граничните полицаи започват наблюдение на района.

Мате Челек, гранично-полицейски патрулен кораб, Хърватия - Гръцките граници тук са границите на Шенген. Наблюдаваме водите с термовизия и радилокационно засичане.

Патрулът не спира на едно място, а води наблюдението от движение. Патрулният кораб развива до 70 км. в час. Снабден е с термовизионни камери и устройства за радиолокационно засичане. Доста бърз е и със сигурност може много бързо да достигне всяка една надуваема лодка с мигранти.


;

Ако попаднат на лодка с мигранти, оръжия или други забранени стоки, гръцкият офицер са свръзка веднага съобщава на Международния център в Пирея, откъдето получава инструкции за действие.

Щом видите лодка с мигранти, как действате?
Мате Челек, гранично-полицейски патрулен кораб, Хърватия - Първото нещо, което правим, е да я изчакаме да навлезе в гръцките териториални води.
Приям Бачич, капитан на гранично-полицейски патрулен кораб, Хърватия - Ако идват към нас и са в гръцки териториални води, ги проверяваме. Ако лодката им е увредена, ги качваме на нашия кораб. Ако не е, ги изтегляме към брега.

Морските граници на ЕС са 45 000 километра. С четири операции в Средиземно море - "Посейдон", "Темида", "Минерва" и "София" ЕС и НАТО ги охраняват и се опитват да пресекат миграционните потоци от Африка и Близкия Изток.

Мате Челек гранично-полицейски патрулен кораб, Хърватия - Това ми е четвъртата мисия тук. Охранявайки гръцките граници, ние всъщност охраняваме Шенген.

Малко след 1 ч. сутринта корабът се завръща на пристанището в Миливос. Същата нощ лодка с 58 мигранти изплува във водите край летището на Лесбос.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Публично представяне на офертата за F-16
Публично представяне на офертата за F-16
130 години от първия закон за адвокатите
130 години от първия закон за адвокатите