НОВИНИ

Експерти: Липсата на пилоти е в основата на кризата с нискотарифните компании

Причината за хаоса с Райънеър е недостиг на пилоти, която авиокомпанията се опита да скрие, но изтече много бързо информация за причината . Това не е проблем само на тази компания, а на много други и ще продължи да се задълбочава. Това заяви в студиото на БНТ Александър Богоявленски, авиационния експерт. Според него проблемите тепърва предстоят и в Европа, и на другите континенти. "По света няма достатъчно училища, които произвеждат нови пилоти към момента.", каза той.

bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 30.09.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
Алекснадър Богоявленски, авиационен експерт: Хората не са загубили доверие към авиокомпаниите, защото пътниците продължават да летят и да резервират билети за полети. Причината за хаоса е недостиг на пилоти, която авиокомпанията се опита да скрие, но изтече много бързо информация за причината за целия този хаос ,който ще продължи по-дълго дори от очакването.

Според него недостигът на пилоти не е проблем само на Райънеър, а на много други компании.

Александър Богоявленски: Освен в Югоизточна Азия, той се прояви и в Европа. По последни данни на компаниите, които изследват авиационният пазар, недостигът е 27 500 души. В следващите 5-10 години ще има необходимост от производство на още близо 600 000 пилоти. Тепърва ще се натъкват на подобни кризи авиокомпаниите.

Според Александър Богоявленски объркване на отпуските е малко несериозно като официална причина.

Александър Богоявленски: От началото на годината 300 пилота са емигририрали, 140 точно в една компания. Това не се случа само там. Проблемите тепърва предстоят и в Европа и на другите континенти. По света няма достатъчно училища,които произвеждат нови пилоти към момента. Процесът на създаване е свързан с много регулаторни проблеми. Властите навсякъде работят с това да се унифицират все повече правилата.

По думите на авиационният експерт кризата ще се проточи във времето. Това обаче не би трябвало да повлияе на структурата на пазара. Александър Богоявленски изрази мнение, че ще ставаме свидетели на все по-голямо отваряне и либерализация. По-ниски цени, но и по-ниско качество на услугите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парк Мини България отваря врати във Велико Търново (СНИМКИ)
Парк "Мини България" отваря врати във Велико Търново (СНИМКИ)
Американският здравен министър подаде оставка
Американският здравен министър подаде оставка