Посланикът на Германия у нас: Страната ни ще намери правилния път

След изборите в Германия, ще се промени ли страната - вижте интервюто за "Панорама" със посланика на Германия у нас.

от БНТ
22:16, 29.09.2017
Чете се за: 00:04 мин.
По света

- Германците избраха – малко от старото, малко от новото. Меркел отново е на волана, но компанията в колата ще е по-пъстра и шумна. И така, променя ли се Германия?

ХЕРБЕРТ САЛБЕР, посланик на Федерална Република Германия: В момента е трудно да се каже. Разбира се, парламентът ще изглежда различно, с повече партии. Вероятно и партиите ще работят различно. Но дали това ще промени страната? Някои го казаха в първите анализи, но аз бих бил предпазлив. Да изчакаме и да видим как ще заработи Бундестагът.

- Не си ли вярваше Германия, че е имунизирана срещу настъплението на десните популисти? И как ще понесе системата тези хора, когато вече са на предния ред?

ХЕРБЕРТ САЛБЕР, посланик на Федерална Република Германия: От доста време допитванията посочваха, че тази партия би влязла в Бундестага. Така че изненадата не е чак толкова голяма. А как Германия ще се справи? За това съм напълно спокоен. Може би ще има по-твърди политически противопоставяния в Бундестага. Но като цяло Германия ще намери правилния път. А тази партия, Алтернатива за Германия, порасна, когато в страната влязоха 1 млн. бежанци. Тогава Анг. Меркел каза: “Ще се справим”.

- Справи ли се Германия наистина?

ХЕРБЕРТ САЛБЕР, посланик на Федерална Република Германия: При толкова комплексен въпрос не може да се каже: “справихме се” или “не се справихме”. Мисля, че сме на правилен път. Че положението е под контрол и тези миграционни движения са овладени в приемливи граници. Да не бързаме с оценките. Проследихте изказванията на федералния канцлер по този въпрос напоследък. Тя също каза: “Тогава не всичко се разви идеално”. И още: “Случилото се през 2015-та не бива да се повтаря”. Бяха предприети редица мерки, национални, а и в рамките на Европейския съюз, които допринесоха да се справяме по-добре.

- Означава ли това, че Германия признава грешки?

ХЕРБЕРТ САЛБЕР, посланик на Федерална Република Германия: Подобна ситуация като тогавашната не би могла да се преодолее без никакви грешки! Ситуация единствена по рода си, при която бе оказан неимоверен натиск върху страната. Не всичко се разви идеално. Но след това опитахме да поставим нещата под контрол и да ги насочим в правилната посока.

- Като германски посланик в България ще посочвате ли грешките и на българското правителство, политиците, дори на обществото? Или ще водите класическата дипломация на деликатни забележки зад кулисите?

ХЕРБЕРТ САЛБЕР, посланик на Федерална Република Германия: Е, най-напред искам да опозная по-добре страната и хората. Наистина имам опит в региона, но първо ще направя това. А какви методи на работа ще ползвам, ще зависи от ситуацията. Не мога нищо да изключа.

- Поставили ли сте си някакъв специален акцент?

ХЕРБЕРТ САЛБЕР, посланик на Федерална Република Германия: Специалният акцент ще произтече може би от Вашето председателство на Европейския съюз. Искам да допринеса за добра комуникация между Берлин и София. Да се подобри и сътрудничеството, което и премиерът Борисов високо оцени в своето поздравление към федералния канцлер за изборната победа.

- Някои Ваши предшественици говореха за съдебната реформа. А Вие?

ХЕРБЕРТ САЛБЕР, посланик на Федерална Република Германия: Със сигурност тази тема ще е на преден план. Вече са водени разговори между Германия и България. Те ще бъдат продължени, защото темата все още не е приключена.

- Не е приключена темата, казвате. От българска или от Ваша страна?

ХЕРБЕРТ САЛБЕР, посланик на Федерална Република Германия: И от двете страни. Знаете, в Европейския съюз се водят разговори кога например България ще се присъедини към Шенгенското пространство. И други въпроси се обсъждат. Това означава и ЕС, и България, като под ЕС разбирам и Германия, да дадат своя принос, за да стигнем до резултати. И те да направят възможна желаната крачка - пълноправното членство в Шенген.

- България винаги е твърдяла, че Германия е най-големият ѝ адвокат в Европейския съюз. Илюзия ли е това, или точно обратното: Берлин диктува, София действа?

ХЕРБЕРТ САЛБЕР, посланик на Федерална Република Германия: В Европейския съюз никоя страна не може да дава предписания на друга. Независимо дали е по-голяма, или по-малка. Съюзът е общност на ценности, която преследва общи политически цели. При определянето на целите обаче участват всички. Натиск, предписания: с такива методи ЕС не може да работи.

- Когато Германия например очаква да стане някаква реформа в България, това не е ли заповед?

ХЕРБЕРТ САЛБЕР, посланик на Федерална Република Германия: Не! Може да говорим за идеалните параметри за реформата. Но в рамките на ЕС или в двустранните отношения това никога не може да бъде заповед или предписание. А трябва да се постигне чрез диалог.

- Днес отношенията на Германия с Русия на Путин и Турция на Ердоган не са много леки. Как виждате ролята на България като по средата?

ХЕРБЕРТ САЛБЕР, посланик на Федерална Република Германия: Диалогът е необходим и трябва да продължи. В него България може да помогне и да изиграе добра роля. България е съсед на Турция и има богат опит с Русия в исторически план. Така че разчитаме, че гласът на България ще се чуе за това как можем да съживим разумния политически диалог.

- Какви са първите Ви впечатления от България? Случи ли Ви се вече нещо интересно?

ХЕРБЕРТ САЛБЕР, посланик на Федерална Република Германия: Да, да! Използвах първите си уикенди да се разходя пеша из града, а също и в околностите на София. Намирам за очарователно да живея в град, пред чиито порти се издига висока планина. Да се разхожда човек горе по планинските пътеки след само половинчасово изкачване с лифт: в никоя друга европейска столица няма такова преживяване.

- Но накрая един по-труден въпрос. Наближава Денят на германското единство. Няма ли днес невидима стена между Изтока и Запада в Европа, в България, но и в Германия?

ХЕРБЕРТ САЛБЕР, посланик на Федерална Република Германия: Да, въпросът наистина е много труден. Ако намеквате за политически стени, то аз съм оптимист. Виждам го в Германия, където десетилетия наред имаше разделение. Тези стени, тези блокажи в мисленето изчезват все повече и повече. Така е и в Европа, и тук. Познавам София от предишни години и се радвам да видя сега как градът процъфтява. Развитието показва, че стените изчезват. И това е добре.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Куба: Решението на САЩ за посолството им в Хавана е прибързано
Куба: Решението на САЩ за посолството им в Хавана е прибързано
Лили Иванова: ​Цялата любов, която получавам на сцената, я връщам като бумеранг
Лили Иванова: ​Цялата любов, която получавам на сцената, я връщам като бумеранг