НОВИНИ

Елхите във Франция загиват заради глобалното затопляне

Глобалното затопляне се отразява и на производството на коледни елхи. Голям процент от дръвчетата в разсадниците във Франция изсъхват и се налага търсенето на по - устойчиви видове.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:43, 04.12.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Оттук тръгват коледните елхи, за да украсят дните ни през един от най-светлите празници в годината. В такива разсадници се отглеждат дръвчетата, които стигат до безброй домове. Но глобалното затопляне се отразява и върху тази дейност, казва собственик на разсадник в планината Вогези в Североизточна Франция.

Жан-Луи Марсенковски, фермер: Заради затоплянето се появи това явление - игличките пожълтяват. Почвата е песъчлива и не задържа много вода.

Много дръвчета изсъхват. Промяната в климата поразява всичко, което се засажда тук - от норвежкия смърч до благородната елха. Фермерът е принуден да пробва със субалпийска ела - северноамерикански вид, който е устойчив на горещини.

Жан-Луи Марсенковски, фермер: Това са 20 процента загуби от обема на насажденията. Ако продължи така, ще става все по-трудно да се отглеждат коледни елхи.

Може би в недалечно бъдеще изкуствените елхи ще бъдат единствената украса на Коледа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп: Трюдо е двуличен
Доналд Тръмп: Трюдо е двуличен
Пострадала при пътен инцидент ще съди АПИ
Пострадала при пътен инцидент ще съди АПИ