НОВИНИ

ЕС засилва диалога със Западните Балкани

Македонският премиер Зоран Заев обяви за първи път кои са вариантите за решение на спора с Гърция за името. Дипломатическите усилия за интегриране на Западните Балкани в ЕС набират все по-голяма скорост едновременно на няколко фронта. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обикаля всички страни от региона, а германският канцлер Ангела Меркел прие сръбския президент Александър Вучич.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
21:20, 27.02.2018
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Най-голямата пречка пред решаването на спора между Атина и Скопие е гръцкото искане за промяна на македонската конституция. Това заяви македонският премиер Зоран Заев пред Ройтерс. Той посочи за първи път в прав текст и четирите обсъждани варианта за ново име.

Зоран Заев, министър-председател на Македония: "Предложенията са: Република Северна Македония, Република Горна Македония, Република Вардарска Македония и Република Македония в скоби (Скопие) - нашата столица. И, разбира се, аз вече казах, че за мен и за моето правителство е приемливо да има географско определение в нашето име."

Официална реакция от Гърция още няма. Но местните медии съобщават, че правителството на Алексис Ципрас си е харесало Горна Македония. Предложението се очаква да занесе в неделя в Скопие външният министър Никос Кодзиас.

В Берлин германският канцлер Ангела Меркел заяви дипломатично пред сръбския президент Александър Вучич, че Косово далеч не е единственият проблем пред евроинтеграцията на Сърбия.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Впечатлени сме от реформите в Сърбия по много показатели, включително за борбата срещу корупцията. Призоваваме Сърбия да продължи по този път."
Александър Вучич, президент на Сърбия: "Знаем, че пътят пред нас е труден. Много работа още трябва да свършим по преговорните глави, отнасящи се до върховенството на закона, което отбеляза канцлерът Меркел."

Меркел не отрече, че с Вучич са обсъдили варианти за нормализирането на отношенията Белград-Прищина, но заяви, че няма да дава съвети на Сърбия. Поне не пред медиите.

Междувременно председателят на Еврокомисията продължи в Белград и Подгорица западнобалканската си совалка преди премиерите на страните от региона да се съберат в четвъртък в София. Основното послание на Жан-Клод Юнкер е, че 2025 година е само индикативна за присъединяването към Евросъюза и то не само за Сърбия и Черна гора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава разследването за убийството на словашкия журналист
Продължава разследването за убийството на словашкия журналист
Програмата на предстоящия „София филм фест“ стана известна
Програмата на предстоящия „София филм фест“ стана известна