НОВИНИ

Промени в командването на армията в Саудитска Арабия

Саудитският крал Салман извърши радикални промени в йерархията на въоръжените сили. Освободени са висши военни. Промените се свързват със сина на краля, който е престолонаследник и министър на отбраната на Саудитска Арабия.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:35, 27.02.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Промените са изненадващи, както беше антикорупционната кампания миналата есен. Станаха с поредица кралски укази, какъвто е редът в саудитското кралство - издадени късно снощи и обявени от официалната информационна агенция. Няма обяснения защо генерал Абдел Рахман бин Салех ал Бунян е освободен от поста началник на генералния щаб на въоръжените сили. Уволнени са и командващите на сухопътните и военновъздушните сили. Тези на военноморския флот и Националната гвардия бяха сменени в антикорупционната кампания. Одобрен е "план за развитие на военното министерство". Зад него, както и зад другите промени в кралството от миналото лято насам, стои синът на краля и престолонаследник Мохамед бин Салман, който е и министър на отбраната.

Франс прес цитира анализатор, според когото в Саудитска Арабия се извършва военна трансформация и припомня, че от три години кралството води военна кампания в Йемен без особени успехи, но затова пък със сериозни разходи.

Крал Салман обяви и назначения в цивилната сфера, където млади хора получиха ключови постове. Тамадар бин Юсеф ал Рамах стана заместник-министър на труда и социалното развитие. Тя е сред малкото жени на толкова висок пост в хашемитското кралство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британският министър на търговията Грег Хендс пред БНТ
Британският министър на търговията Грег Хендс пред БНТ
Студ скова Европа
Студ скова Европа