НОВИНИ

Програмата на предстоящия „София филм фест“ стана известна

Вим Вендерс отново в България, но с първи майсторски клас и ретроспектива. Гостуването на германския режисьор у нас е в рамките на 22-ото издание на „София филм фест“. Офицалното откриване е на 7 март, с филма „Ага“ на Милко Лазаров, който закри „Берлинале“ преди броени дни. Вижте още за програмата и гостите.

Айше Сали
от Айше Сали
21:01, 27.02.2018
Чете се за: 00:47 мин.
Още

В очакване на най-доброто от съвременното кино и големите филмови фестивали - тази година „София филм фест“ представя близо 200 заглавия в различни жанрове и теми. Спортните филми ще бъдат основният акцент, а държавата на фокус - Израел.

Този път обаче филмите със световно признание в програмата са и гордост за България.

Стефан Китанов, директор на фестивала: След този блестящ старт на филмовата година в Берлин имам удоволствие не само филмът, който спечели Златна мечка и е копродукция с България, не само „Ага“, но и поне още около 10 филма да бъдат в програмата на нашия фестивал.
;

22 български игрални филма, заснети през последната година, ще бъдат представени на фестивала. В София ще видим носителките най-високото отличие на Берлинале през последните две години - румънската режисьорка Адина Пинтилие, както и ункарката Илдико Енеди, която ще бъде председател на журито в основната програма. Филмите ще бъдат оценявани и от Ралица Петрова, чийто филм „Безбог“ спечели голямата награда в Локарно през 2016.

Ралица Петрова, режисьор и член на журито: За мен ще е изключително важно филмите, които ще гледам и оценявам освен добре разказана история да имат силна визуална форма.

Филми на Фатих Акин и Андрей Звягинцев, наградени в Кан, ще видим в програмата, посветена на големите майстори на киното днес.

София филм фест ще продължи до 29 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС засилва диалога със Западните Балкани
ЕС засилва диалога със Западните Балкани
Британският министър на търговията Грег Хендс пред БНТ
Британският министър на търговията Грег Хендс пред БНТ