Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Програмата на предстоящия „София филм фест“ стана известна

Вим Вендерс отново в България, но с първи майсторски клас и ретроспектива. Гостуването на германския режисьор у нас е в рамките на 22-ото издание на „София филм фест“. Офицалното откриване е на 7 март, с филма „Ага“ на Милко Лазаров, който закри „Берлинале“ преди броени дни. Вижте още за програмата и гостите.

Айше Сали
от Айше Сали
21:01, 27.02.2018
Чете се за: 00:47 мин.
Още

В очакване на най-доброто от съвременното кино и големите филмови фестивали - тази година „София филм фест“ представя близо 200 заглавия в различни жанрове и теми. Спортните филми ще бъдат основният акцент, а държавата на фокус - Израел.

Този път обаче филмите със световно признание в програмата са и гордост за България.

Стефан Китанов, директор на фестивала: След този блестящ старт на филмовата година в Берлин имам удоволствие не само филмът, който спечели Златна мечка и е копродукция с България, не само „Ага“, но и поне още около 10 филма да бъдат в програмата на нашия фестивал.
;

22 български игрални филма, заснети през последната година, ще бъдат представени на фестивала. В София ще видим носителките най-високото отличие на Берлинале през последните две години - румънската режисьорка Адина Пинтилие, както и ункарката Илдико Енеди, която ще бъде председател на журито в основната програма. Филмите ще бъдат оценявани и от Ралица Петрова, чийто филм „Безбог“ спечели голямата награда в Локарно през 2016.

Ралица Петрова, режисьор и член на журито: За мен ще е изключително важно филмите, които ще гледам и оценявам освен добре разказана история да имат силна визуална форма.

Филми на Фатих Акин и Андрей Звягинцев, наградени в Кан, ще видим в програмата, посветена на големите майстори на киното днес.

София филм фест ще продължи до 29 март.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЕС засилва диалога със Западните Балкани
ЕС засилва диалога със Западните Балкани
Британският министър на търговията Грег Хендс пред БНТ
Британският министър на търговията Грег Хендс пред БНТ