НОВИНИ

Ескалация на напрежението в германския град Кемниц

Град Кемниц в източната част на Германия от два дни насам е разтърсван от агресия. И през изминалата вечер се проведоха демонстрации на десни екстремисти и техни противници от левия спектър, при които се стигна до сблъсъци.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
12:07, 28.08.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Кемниц е третият по големина град в източната германска провинция Саксония, известен преди промените с името Карл Маркс щат. От два дни насам в центъра му се събират крайнодесни групировки, а както и техни противници. Причината за ескалацията е скандал, заради съобщения в социалните мрежи.

В нощта срещу неделя, от нож е загинал 35-годишен германец. Като заподозрени са арестувани иракчанин и сириец. Затова крайно десни и радикали се събират на митинги и за да преследват чужденци. Български гражданин на 30-години е бил сплашван от непознати, заради което е подал оплакване в местната полиция.

По време на митингите снощи се стига до сблъсъци. Полицията се е опитала е да раздели десните от левите демонстранти, ранени са били шестима души. Униформите са били провокирани от радикалите с наказуемите в Германия хитлеристки поздрави.

Политици от управляващата Федералната република Социалдемократическа партия говорят за подобни на гражданска война обстоятелства. Полицията признава, че не е била подготвена за многобройния радикален митинг, на който чрез социалните мрежи са се събрали 5000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
52-годишна жена в УМБАЛ Св. Анна остава с опасност за живота
52-годишна жена в УМБАЛ "Св. Анна" остава с опасност за живота
Проверяват фирма партньор на Трейс груп, асфалтирала фаталния участък до Своге
Проверяват фирма партньор на "Трейс груп", асфалтирала фаталния участък до Своге