НОВИНИ

Евродепутатите разкритикуваха миграционните решения, взети от евролидерите

Нито една партия не одобри изцяло представените резултати от последната среща на върха, която се проведе в Брюксел. Те бяха представени от председателите на Европейската комисия Жан Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:39, 03.07.2018
Чете се за: 01:49 мин.
По света
евродепутатите разкритикуваха миграционните решения взети евролидерите

Миграционната политика на Евросъюза, Брекзит и "чашата на Юнкер" се превърнаха в камък на раздора за евродепутатите в Страсбург. Председателите на Европейската комисия Жан Клод Юнкер и на европейския съвет Донал Туск представиха резултати от последната среща на върха в Брюксел преди седмица. На всяка политическа партия в европарламента беше дадено право да се изкаже по темата.

В игра на думи се превърна казаното от Жан Клод Юнкер, че не се знае дали чашата е наполовина пълна, или празна след срещата на високо равнище.

"На миналия Европейски съвет чашата беше напрово празна, сега не е така", категоричен беше Манфред Вебер от ЕНП. Според него се работи по проблемите като се търсят решение.

"Не можем да действаме с двоен режим за потоците мигранти от и към Турция и за тези от и към Африка", допълни Вебер.

Евродепутатът беше особено остър що се отнася до решенията на съвета за Брекзит.

"Бих искал да напомня на всички че през март догодина, европейците ще трябва да разберат що е то да напуснеш Европейския съюз трябва да стане ясно, че това има своята цена. Не може просто догодина през март да кажем, че членството се преобразува в преходен период за Великобритания. Как ще обясним на своите съграждани в Европа, необходими са политически послания, трябва ясно да проличи какво означава да си вътре и какво означава да си вън", каза Вебер.

Уго Булман от ПЕС също не подмина чашата на Юнкер и водената миграционна политика.

"Не знам точно какви чаши сте пили и колко са били пълни или празни на масата на съвета, мен ме притесняват резултатите. Ако се запитаме защо европейските граждани изпитват все повече досада от страна на европейските институции, то е защото постоянно им пробутваме победи, които не сме постигнали. Всеки ден загиват хора в Средиземно море, което е скандално, това че не можем да постигнем съгласие също е скандално", коментира Булман.

Той разкритикува и забавянето на формиране на един банков съюз и забавянето при укрепване на финансовите институции на ниво ЕС. "Десет години чакаме финансовите институции да бъдат укрепени, ще дойде нова криза докато това се случи", категоричен е социалистът.

"Чашата е наполовина пълна, ако човек смята, че да не се променят нещата е успешна стратегия. Държавите членки са неспособни да намерят решение на съответния проблем", коментираха от Европейските консерватори и реформисти.

Според позицията на АЛДЕ в момента не се взимат адекватни мерки за решаване на бежанския проблем. "Съветът бездейства по-специално по отношение на Дъблин. Това са фактите. Вие коментирахте, че това е успех, ние не можем да се съгласим", каза Ги Верхофстат от АЛДЕ.

Зелените пък призовават да се мисли по-хуманно, а не да се говори за затваряне на граници без оглед за спасяване на човешки животи.

"Ще бъде нарушена Женевската конвенция, една граница никога не може да бъде затворена докрай. Това, което можете да направите е да задушите свещта на човешките права, не можем да го допуснем", категорична беше Ска Келер от зелените.

От Обединената левица пък определиха новата бежанска политика като "лов на вещици"

"Как да удовлетвориш италианците и да спасиш обсадената госпожа Меркел. На последния Европейски съвет се откри една безкрайно слаба формула - регионалните центрове да бъдат доброволни, всеки знае че тази схема ще се разпадне за часове", коментира Найджъл Фараж от ЕСД.

Дебатите продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Временно преустановяват трафика през Дунав мост Видин-Калафат на 4 юли
Временно преустановяват трафика през Дунав мост Видин-Калафат на 4 юли
Пациентите с кожни заболявания намаляват, отчитат от ВМА
Пациентите с кожни заболявания намаляват, отчитат от ВМА