НОВИНИ

Еврокомисията въвежда мониторинг на спазването на закона в страните членки

Европейската комисия въвежда нов инструмент за мониторинг в Европейския съюз. Брюксел ще изготвя всяка година доклад за спазването на върховенството на закона във всички държави-членки на съюза. В същото време финландското председателство започва през есента обсъждане на предложението за обвързването на отпускането на европейско финансиране със спазването на принципите на правовата държава.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:22, 18.07.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

С предложението за годишен мониторинг Брюксел увеличава инструментариума си за контрол на спазването на върховенството на закона и преследване на нарушителите. Новият механизъм няма да замести сега действащия върху България и Румъния Механизъм за сътрудничество и проверка, а ще се прилага след неговото изтичане.

Франс Тимерманс - първи зам.-председател на Европейската комисия: Искам да бъда кристално ясен - това не е алтернатива на вече съществуващите инструменти, които Европейския съвет използва, това не е смяна на курса на Комисията. Това беше ясно заявено и от новоизбрания председател фон дер Лайен. Следващата Комисия, също като тази Комисия, ще бъде неумолима в спазването на принципите на правовата държава в целия Европейски съюз.

Целта на годишния мониторинг е ранно откриване на възникващи нередности. Еврокомисията иска също така делата, свързани с нарушаването на принципите на правотата държава, да се гледат по бързата процедура от Съда на Европейския съюз.

Финландското председателство от своя страна започна от есента обсъждане за това отпускането на европейски средства да бъде обвързано със спазването на върховенството на закона. Франс Тимерманс заяви, че е финландското председателство е първото, което отдава толкова голямо значение на този въпрос. В момента процедури за неспазване на принципите на правовата държава се водят срещу Полша и Унгария.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събирането на тол таксите ще започне най-късно през март 2020 година
Събирането на тол таксите ще започне най-късно през март 2020 година
Оправдаха д-р Иван Димитров, убил крадец в дома си
Оправдаха д-р Иван Димитров, убил крадец в дома си