НОВИНИ

Европа е футбол!

Френската столица посреща голямото футболно тържество на Европа - UEFA Euro 2016! Доброто настроение на феновете осезателно се усеща във Франция. Президентът Франсоа Оланд беше категоричен, че няма място за безпокойство. Мерките за сигурност са изключителни - 80 хиляди представители на службите за сигурност ще осигуряват безопасността на футболните спектакли на 10 стадиона в 9 града.

bnt avatar logo
от БНТ
20:09, 10.06.2016 (обновена)
Чете се за: 02:33 мин.
По света

Първенството започва на националния Стад дьо Франс. Той бе построен за Световното през 1998 и с капацитет от 80 хиляди души и е най-големият от 10-те, които ще приемат ЕВРО 2016. Има и два чисто нови стадиона - на Бордо и Олимпик Лион, които отвориха врати, съответно, през 2015-а и 2016-а.

Най-малкият стадион, на който ще се проведат мачове, е и един от най-старите. Съоръжението в Тулуза събира около 35 хиляди фенове и е построен през далечната 1938 година.



;
Коала и морски лъв ще предсказват резултатите на Евро 2016 

По традиция на всяко голямо футболно първенство животните отново са готови да предсказват резултатите от мачовете. В предишни години бяха октоподи, катерици, сега - на терена излизат коала и морски лъв.

Германците явно са най-пристрастени към животинските оракули. Те вече знаят резултата от мача в неделя между Германия и Украйна. Австралийска коала в Лайпциг предсказа, че победител в мача ще бъде германският отбор. Известно объркване и разочарование донесе калифорнийски морски лъв, който в Кьолн предсказа, че победителят ще е друг, той предпочете топката с флага на Украйна.



;
Мерки срещу футболното хулиганство на Евро 2016 

Наред със заплахата от тероризъм, домакините не забравят и рисковете от футболно хулиганство. Френската полиция използва сълзотворен газ, за да се справи със спречкване между английски запалянковци и местни младежи в Марсилия. Сблъсъците започнали около полунощ, има по един задържан от двете страни в конфликта. Утре в Марсилия се играе мачът Англия - Русия.

Хвърляне на столове и юмручни схватки се разиграха край заведение в Марсилия около полунощ. Барът бил сборен пункт на английската агитка. Според представителите на полицията от Острова, които са във Франция за наблюдение на собствения контингент, всичко започвало при пристигането на около 70 местни младежи.

Повечето английски запалянковци били почерпени. Френската полиция светкавично разделила двете групи. Отговорникът за сигурността на британските фенове, отбелязва, че сълзотворният газ е необичаен инструмент на Острова, но обичайна практика с доказана ефективност в континентална Европа.

Антони Еро - управител на бар: Снощи имаше доста английски запалянковци, веселяха се, пяха националния химн и по-късно през нощта дойдоха някакви хора и създадоха провокации. Нямаше бой, полицията се намеси и всичко се успокои. Няма нищо счупено, няма пострадали, нищо сериозно.

Във Франция са командировани полицаи от всички страни-участнички в първенството за наблюдение на националните футболни агитки. По двама униформени от страна работят в координационен център край Париж, а шестима техни колеги следват съответния национален отбор и подават оперативна информация.

"Белгийски полицаи работят на терен, те познават рисковия контингент и са готови да го посочат на френските власти", споделя белгийски полицай.

Якоб Горчински /Полша/: Нашите усилия, например, са насочени към срещата Полша- Германия заради сложната обща история на двете страни.

Френските власти забраниха превантивно достъпа в страната на 3 хиляди футболни хулигани. След снощния инцидент УЕФА призова всички фенове към пристойно поведение по време на първенството.



;

Най-вече музика ще има в късната фен зона - след полунощ. В студиото на БНТ ще бъдат Мишо Шишков бенд. Още тази вечер гост е диригентът на Софийската филхармония - Мартин Пантелеев и още - Рафи, Акага, Михаела Филева...

;

Еуфорията около Европейското първенство е обхванала и екипите на БНТ. Обществената телевизия държи правата за излъчването на шампионата. 24 отбора - рекордно много - ще мерят сили във Франция.

Футболните страсти и емоции дават повод за хиляди коментари, анализи и прогнози. Да предвидиш резултата е въпрос на късмет, но и знания. А всичко за Евро 2016 можете да намерите на страницата http://sport.bnt.bg/euro2016/, посветена на събитието където ви чакат и награди в играта "Избери най-доброто изпълнение на деня".

Българската национална телевизия спазва традицията да бъде верен пътеводител на своите зрители и извън малкия екран. Дни преди началото на Евро 2016 БНТ стартира обновения си спортен сайт, част от който е и специализираната страница, посветена на футболния форум. В нея зрителите ще намерят горещи новини, анализи и коментари и много видео, свързано с всеки от отборите на шампионата.

Видеотеката ще предостави възможност да гледате изминалите студия и вече изиграните футболни срещи. Специалният видеоплейър пък ще даде лесен и интуитивен достъп до видео съдържанието и до излъчванията на живо. Нашата страница ще задоволи вкуса и на любителите на детайлите с пълна кошница със статистика, мач център и възможност за проследяване на конкретни футболисти в Tуитър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква ще бъде съдбата на разрушения Тютюнев склад?
Каква ще бъде съдбата на разрушения Тютюнев склад?
Намери се концесионер за плажа в Аспарухово
Намери се концесионер за плажа в Аспарухово